Erkenning wereldrecord Coleman onzeker vanwege verkeerd startblok

Na een overrompelende sprint van ruim zes seconden was de Amerikaanse atleet Christian Coleman afgelopen weekeinde bijna zes uur in de weer om een dopingtest te ondergaan. Een negatieve testuit-slag is een voorwaarde om een wereldrecord erkend te krijgen.

Christian Coleman Beeld epa
Christian ColemanBeeld epa

Coleman (21) verbijsterde vriend en vijand door tijdens een studentenwedstrijd in de staat South Carolina de 60 meter sneller af te leggen dan de twintig jaar oude recordtijd van zijn landgenoot Maurice Greene. De eerstejaarsprof liep in zijn eerste wedstrijd van de winter 6,37. Dat is tweehonderdste seconde sneller dan de voormalige olympisch kampioen op de 100 meter (Sydney 2000).

Na de race moest Coleman twee uur rijden om haastig opgetrommelde dopingcontroleurs op een parkeerplaats te ontmoeten. Daar werd een test afgenomen en het noodzakelijke papierwerk ingevuld. 'De wedstrijd duurde zes seconden, maar het heeft ons zes uur gekost om die test te regelen', zei Colemans manager Emanuel Hudson tegen persbureau Reuters. Het probleem zat hem niet in het vinden van een beschikbare dopingcontroleur, maar in het opsporen van de juiste formulieren voor de erkenning van een wereldrecord.

Het is ook bij een negatieve testuitslag onzeker of het wereldrecord wordt erkend. Een toptijd wordt door atletiekbond IAAF alleen goedgekeurd als er elektronische startblokken zijn gebruikt. Dat was niet het geval bij Clemson University, al zouden de blokken volgens de hoofdcoach van de universiteit wel zijn goedgekeurd. Het zou tot de merkwaardige situatie kunnen leiden dat Colemans tijd niet door de IAAF wordt erkend, maar wel als Amerikaans record. Beide federaties hanteren verschillende criteria bij het erkennen van records.

Coleman is een groot sprinttalent. Hij liep vorig jaar als student de snelste seizoenstijd op de 100 meter: 9,82. Bij de WK atletiek greep hij net naast de winst. Hij werd in 9,94 seconde tweede achter winnaar Justin Gatlin (9,92). Coleman bleef Usain Bolt, in diens afscheidwedstrijd, wel eenhonderdste seconde voor.

'Ik wist altijd dat ik ongekende mogelijkheden had', zei Coleman tegen Reuters. Hij had Greene tijdens eerdere ontmoetingen al laten weten dat diens record niet veilig was. Vorig jaar liep hij al 6,45. Met die tijd werd hij Amerikaans studentkampioen. 'Ik vertelde Greene dat ik jacht maakte op zijn record. Hij zei dat hij geloofde in mijn mogelijkheden.' Coleman doet in maart mee aan de WK indoor in Birmingham.

Meer over