‘Er staat een stip aan de horizon, 2028’

Ivo Opstelten (65) is sinds deze week de voorzitter van de council Olympisch Plan 2028. ‘We kunnen het.’

John Volkers

Dat het Internationaal Olympisch Comité, het IOC, volgende week in voltallige samenstelling zal zijn verzameld in Denemarken, dat weet de oud-burgemeester van Rotterdam, Ivo Opstelten, heel goed. Maar hij zal het belangwekkende IOC-congres in Kopenhagen aan zich voorbij laten gaan.

‘Andere mensen uit Nederland zullen daarheen gaan, mensen van NOC*NSF, zoals Erica Terpstra. En anders zullen de twee Nederlandse IOC-leden, Anton Geesink en de prins van Oranje, ons verhaal daar wel vertellen.

‘Ik concentreer me nu op Nederland. Laat ik eerst thuis het werk doen. Ik ben het nationale gezicht van het Olympisch Plan 2028. Ik word geacht de bruggenbouwer te zijn, die een breed draagvlak moet creëren. Dat is de opdracht. Nou hier zit ie. Ik moet het boegbeeld van die Olympische Spelen van 2028 zijn. Mijn taak is alle partijen en partners te verbinden. Dat wil ik graag doen.’

In ‘grote blijmoedigheid’ is het bericht ontvangen dat de ex-burgemeester van Rotterdam zich aan het grootste sportproject van deze eeuw gaat wijden.

Opstelten: ‘Ik heb na de bekendmaking een regen van sms’jes ontvangen. Met felicitaties en aanbiedingen om mee te doen, als vrijwilliger, aan deze missie.

‘Ook voor mij was deze vrijwilligersbaan een blije verrassing. Ik had vorig jaar, na de expertmeeting in Peking, de gedachte na mijn pensionering een steentje bij te dragen aan dit alles. Maar aan deze mooie rol had ik absoluut niet gedacht.

‘Het is de schouders eronder. Er staat een duidelijke stip aan de horizon, 2028. Maar ik concentreer me op 2016, het jaar waarin we beslissen of we ons kandideren voor de Spelen van 2028. Tot dat moment moeten we Nederland olympic proof maken. Dan, of eerder, komt de beslissing met welke stad we ons kandidaat stellen.

‘Ik begin met een termijn van drie jaar. Daarna gaan we eens met elkaar voor de spiegel staan. Kijken of het goed gaat.

‘Het Olympisch Plan is dynamisch, niet in beton gegoten. Dat Amsterdam en Rotterdam elkaar in de weg hebben gezeten bij de kandidatuur voor de Spelen van 1992, dat verhaal ken ik. Ik heb de boeken van Ed van Thijn, mijn Amsterdamse collega van weleer, gelezen. Maar ik denk dat zoiets nu uitgesloten is.

‘We hebben geleerd van die vorige kandidatuur. Ik zeg: we komen er wel uit. We moeten die confrontatie even vermijden. De Rotterdam-Amsterdamrace is twee keer per jaar, Feyenoord - Ajax, en omgekeerd.

‘Ik ben volstrekt objectief. Ik sta er boven en zo ga ik dat ook aanpakken. Ik doe dat met de council, waar de burgemeesters van de vier grote steden in vertegenwoordigd zijn. Het gaat erom op natuurlijke wijze een keuze te maken voor de stad. Dat het uiteindelijk zo wordt dat burgemeester X, Y of Z zegt: ik ben blij voor burgemeester A, want we hebben de goede keuze gemaakt.’

Nederland maakt indruk in de olympische wereld, zegt Opstelten, met de Dutch approach. Opstelten: ‘Twintig jaar van tevoren beginnen met een plan. Ik las net het artikel van een Britse marketingman van de Olympische Spelen van Londen 2012. Hij vond onze aanpak goed. Ik ben een man van de lange adem. Ik zeg ook: niet te vroeg pieken.

‘Onze kansen? Ik heb geen zin luchtkastelen te bouwen, of aan dode paarden te trekken. Als ik daar zin in had, of daaraan dacht, had ik het niet gedaan. Ik geloof erin, in de hele opzet. Mensen als Henk Vonhoff, die de vorige kandidatuur hebben meegemaakt, zeggen: dit is de goede lijn. We moeten het breder maken dan het evenement zelf.

‘Het land moet er zichtbaar op vooruitgaan. Dat we tot iets moois en oranjeachtigs komen, daar zijn we goed in.

‘De wereld is een andere dan twintig jaar geleden. Nu vindt Nederland topsport belangrijk. We zijn trots op onze prestaties, trots op ons land. Een groot evenement, als Euro2000 of straks mogelijk het WK voetbal, wordt nu goed gevonden voor ons land. Dat werd toen anders gezien.

‘En sport wordt maatschappelijk van belang geacht. Het verbindt. Er zit bindingskracht in de sport. Dat heb ik altijd gevonden.

‘Daarom zo’n topevenement als de Spelen naar ons land halen, waarom zou dat niet lukken? Mijn stelling: we kunnen het. Heilig van overtuigd. We zullen het heel goed organiseren.’

Meer over