Er moet iets gebeuren met al die omstreden records

Alle wereldrecords schrappen en opnieuw beginnen, dat is de nieuwjaarswens van de Britse atletiekbond. Voorzitter Ed Warner heeft zijn idee al besproken met Sebastian Coe, de voorzitter van de IAAF. Die zou met een tegenvoorstel zijn gekomen: schrap alleen omstreden records.

Florence Griffith zet in '88 het wereldrecord op de 200 meter Beeld anp
Florence Griffith zet in '88 het wereldrecord op de 200 meterBeeld anp

Alle wereldrecords schrappen en opnieuw beginnen, dat is de nieuwjaarswens van de Britse atletiekbond. Voorzitter Ed Warner heeft zijn idee al besproken met Sebastian Coe, de voorzitter van de IAAF. Die zou met een tegenvoorstel zijn gekomen: schrap alleen omstreden records.

Keuze te over, vooral bij de vrouwen. Op de olympische disciplines stammen maar liefst elf records uit de schimmigste periode van de atletiek, de jaren tachtig van de vorige eeuw. Controles waren gemakkelijk te ontlopen, terwijl de effectiviteit van steroïden buiten kijf stond.

De aanpassing van Coe zou consequenties hebben voor Dafne Schippers. De snelste tijd op de 200 meter stamt uit 1988, toen Florence Griffith-Joyner 21,34 liep. Als die tijd wordt geschrapt, staat Schippers met haar 21,63 plotseling tweede op de ranglijst aller tijden, slechts 0,01 seconde achter dopingsprintster Marion Jones.

Van 'schone' naar 'echte' wereldrecordhoudster

Plotseling zou het een kleine stap zijn: van 'schone wereldrecordhoudster', zoals Schippers na haar wereldtitel in Peking meteen werd genoemd, naar echte wereldrecordhoudster.

Of de wens van Coe realistisch is, valt te betwijfelen. Wie bepaalt welk record dubieus is en op grond waarvan? De dopingfraude van Oost-Europese vrouwen is goed gedocumenteerd, maar de meeste atletes ontkennen nog altijd dat ze hebben gefraudeerd. Ook de Amerikanen bepleiten keer op keer hun onschuld, ondanks getuigenissen van deskundigen.

In de onthullende documentaire The Race That Shook The World, over de olympische finale van 1988, leggen dopingdeskundigen uit hoe Amerikaanse atleten de controles omzeilden. Een testprogramma voor de Zomerspelen van Los Angeles in 1984 pakte tegen de zin van de dopingjagers uit als een scholingsprogramma in fraude.

Gedurende zes maanden werden atleten getest om te zien wat en hoeveel ze gebruikten, maar overtredingen van het dopingreglement bleven onbestraft. De vermaarde dopingjager Don Catlin verklaart in de film: 'De educatie bestond er dus uit dat we atleten in staat stelden uit te vogelen hoe ze doping konden gebruiken en hoe lang het duurde voordat die weer uit hun lichaam zou verdwijnen.'

Volgens Catlin zijn veel positieve testresultaten uit het olympische atletiektoernooi op mysterieuze wijze verdwenen. De Amerikaanse arts Robert Kerr verklaarde in 1989 tijdens een hoorzitting over het bedrog van Ben Johnson, dat hij in 1984 minstens twintig medaillewinnaars van steroïden had voorzien. De Amerikanen wonnen 39 medailles.

Dafne Schippers viert overwinning Beeld epa
Dafne Schippers viert overwinningBeeld epa

Juridische ellende

Griffith-Joyner, die nooit positief is bevonden, kan niet protesteren tegen het eventuele verlies van een record. Zij overleed in 1998 onverwacht, 38 jaar oud. Maar de Britse marathonloopster Paula Radcliffe heeft al gewaarschuwd dat zij haar wereldrecord niet zal afstaan. Coe haalt zich een hoop juridische ellende op de hals als hij zijn idee doorzet.

Een andere oplossing is misschien eleganter. Het is een kleine moeite om de kogel en discus iets zwaarder te maken: 100 gram extra en de recordlijsten zijn als nieuw. De speer is in het verleden aangepast om extreem verre worpen te voorkomen.

Bij de loopnummers zijn soortgelijke wijzigingen denkbaar. Het programma zou bijvoorbeeld uit deze afstanden kunnen bestaan: 101 meter, 202 meter, 404 en 808 meter, 1.515 meter, 5.005 en 10.001 meter. En niet te vergeten: de 111 meter horden. Het zou de atletiek niet alleen een fris aanzien geven, de sport zou ook vrolijker ogen.

Dafne Schippers zou bovendien gebaat zijn bij de omzetting. Een extra metertje is precies wat ze nodig heeft om 100-meterspecialiste Shelly-Ann Fraser-Pryce af te houden van olympisch goud.

Meer over