Epke Zonderland laat vijf (!) vluchtelementen achter elkaar zien, maar kan hij dat ook in een wedstrijd?

Epke Zonderland blijft de turnwereld verbazen. Op een filmpje dat hij gisteravond op Facebook zette is te zien hoe hij vijf vluchtelementen combineert tijdens een oefening op de rekstok. Twee meer dus dan zijn befaamd triple, het drievoudige vluchtelement, bij zijn gouden olympische rekoefening van 2012.

redactie
Epke Zonderland tijdens zijn gouden oefening in Londen in 2012 Beeld anp
Epke Zonderland tijdens zijn gouden oefening in Londen in 2012Beeld anp

'We breiden graag naar vijf elementen uit, want dat vliegen boven de stok is Epkes grote kracht. En tegelijkertijd kunnen we een van mindere punten, de Stalder-Ribalko (krachtoefening met gespreide benen, red.), eruit gooien', zei Daniël Knibbeler, de coach van Zonderland, twee maanden geleden.

Toen liet Zonderland al zien hoe hij vijf vluchtelementen combineerde, maar nog niet achter elkaar: twee plus drie. Met een min of meer perfecte uitvoering is Zonderland direct kandidaat voor de wereldtitel aan de rekstok.

Die 'twee plus drie' begon met de traditionele koppeling van de Cassina, dubbele gestrekte salto met hele schroef en de Kovacs, relatief gemakkelijk, een dubbele hurksalto. Daarna, na twee tussenzwaaien, nog eens de Kovacs, maar nu gestrekt ('die is nieuw in Epkes repertoire'), dan de Kolman (dubbele hurksalto met schroef) en ten slotte de Gaylord II, een lastige gehoekte salto waarbij de stok in ondergreep wordt vastgepakt.

Lees verder onder de afbeelding

Twee-plus-drie

Twee maanden geleden liet Zonderland ook al iets nieuws zien: de twee-plus-drie. Volgens zijn coach Daniël Knibbeler is de twee-plus-drie nog in een experimentele fase die eind juli moeten leiden tot een wedstrijdoefening.

Op het filmpje van gisteravond is te zien hoe Zonderland al die elementen aan elkaar rijgt. De zoektocht naar een nieuwe oefening voor de WK vereist volgens de coach uitbreiding van het aantal vluchtelementen. Tot nu toe mochten vier vluchtelementen in een rekstokoefening worden opgenomen. Volgens de nieuwe puntencode die geldt tot en met de Spelen van Tokio geldt zijn dit er vijf.

Het uitgangspunt in Rio, waar Zonderland viel in de finale, was tweemaal twee vluchtelementen. In een noodgeval zou hij er vier achter elkaar hebben geturnd, een soort van wereldrecord, maar een lastige vingerblessure verhinderde dat. De twee-plus-drie van 2017 moet de turnloopbaan van Zonderland nog een laatste zwaai naar boven geven.

Want vijf vluchtelementen achter elkaar zullen we waarschijnlijk niet te zien krijgen in een wedstrijd. Waarom niet? Zonderland in NRC Handelsblad: 'Omdat het zo ont-zet-tend moeilijk is. Op een training wil het nog wel lukken, maar krijg het tijdens een wedstrijd maar eens voor elkaar. Ik zie dat niet gebeuren.'

Meer over