Engelsman speelt morgen zijn duizendste competitiewedstrijd in profvoetbal; Shilton (47) ernstig verslaafd aan keepen

Peter Shilton, keeper, schrijft morgen, in de wedstrijd Leyton Orient - Brighton, Britse voetbalhistorie. Shilton, 47 jaar en drie maanden, trekt dan voor de duizendste keer zijn keeperstrui aan voor een competitiewedstrijd in het Engelse betaald voetbal, een unicum....

BERT WAGENDORP

Van onze correspondent

Bert Wagendorp

LONDEN

De profcarrière van Shilton strekt zich uit over ruim dertig jaar. In 1966, hij was nog zestien, tekende hij zijn eerste profcontract bij Leicester City, de club uit zijn geboorteplaats. Als invaller voor de legendarische Gordon Banks, die even daarvoor met Engeland wereldkampioen was geworden, debuteerde Peter Shilton in het najaar van 1966 in de hoogste divisie, tegen Everton.

Hij speelde zijn eerste wedstrijd voor Engeland in 1970 en het zou twintig jaar en 125 wedstrijden duren voor hij zijn laatste interland speelde, de 2-1 nederlaag tegen Italië, in de wedstrijd om de derde plaats bij het WK van 1990. Met 125 caps is Shilton Engels recordhouder.

De loopbaan van Shilton voerde hem langs tien clubs. Zijn periode bij Nottingham Forest (1977-1982) was veruit de meest succesvolle. Onder de roemruchte manager Brian Clough veroverde de club de landstitel en twee Europa Cups I, in 1979 en 1980. Het was de tijd dat Shilton bekend stond, in Engeland althans, als de beste keeper ter wereld.

In 1992 leek er einde te zijn gekomen aan de spelersloopbaan van Shilton, toen hij manager werd bij Plymouth Argyle. Maar Shilton kon beter keepen dan managen. Plymouth degradeerde en Shilton verliet de club in 1994 met ruzie, om een contract te tekenen als reservekeeper bij Wimbledon.

Daarna volgde een trektocht die een man van het formaat van Shilton, Engels speler van het jaar in 1978, eigenlijk onwaardig was. Hij werd derde keeper bij Bolton Wanderers, ging even naar Coventry City en was vervolgens tien maanden reservekeeper bij West Ham United. In november tekende hij een contract tot het einde van dit seizoen bij het oost-Londense Leyton Orient, in de derde divisie.

Shilton is volgens eigen zeggen verslaafd aan voetbal, maar financiële problemen vormden een extra motivatie zijn loopbaan zo lang mogelijk voort te zetten. Shilton, ooit eigenaar van vijf renpaarden, verspeelde zijn fortuin met gokken op de renbaan. Bij Plymouth vertrok hij met achterlating van een belastingschuld van anderhalve ton.

Behalve 999 competitiewedstrijden in het betaald voetbal en 125 interlands, speelde Shilton ook nog 83 FA Cup-wedstrijden, 102 duels om de League Cup en 45 andere officiële wedstrijden. Daarnaast kwam hij uit in meer dan tweehonderd Europa Cup-duels.

Volgens hemzelf en volgens de voorzitter van Leyton Orient, Barry Hearn, is Shilton nog zo fit als een hoentje. De doelman stond gedurende zijn hele loopbaan bekend om de professionele wijze waarop hij zijn vak benaderde. 'Als over tien minuten de wereld zou vergaan, zou Peter Shilton zeker nog snel even gaan stretchen', zei Hearn vrijdag.

Niemand in Engeland speelde meer profwedstrijden dan Shilton, maar de oudste speler ooit in het Engelse betaald voetbal is hij niet. Die eer is voorlopig nog weggelegd voor Neil MacBain, die in 1947 op de gezegende leeftijd van 52 jaar en vier maanden het doel verdedigde van New Brighton.

Meer over