Engelsen weten het zeker: spookgoal Hurst terecht goedgekeurd

De Engelsen weten het nu zeker: na vijftig jaar is eindelijk een einde gekomen aan de discussie rond  de omstreden goal van Engelsman Geoff Hurst in de verlenging van de WK-finale tegen Duitsland in 1966. Niks geen spookdoelpunt of cadeautje van de Azerische grensrechter Tofiq Bahramov. Op basis van een computersimulatie die maandagavond te zien was op Sky Sports zou onomstotelijk vast staan dat Hurst doelpunt destijds terecht is goedgekeurd.

null Beeld Reuters
Beeld Reuters

Elf minuten is de verlenging bezig als Alan Ball de bal voorgeeft op Hurst, die uit de draai op het doel van de Duitse doelman Hans Tilkowski schiet. De bal stuit tegen de onderkant van de lat en weer het veld in. De Engelse spelers juichen en zijn overtuigd dat ze op 3-2 zijn gekomen, maar de Zwitserse scheidsrechter Gottfried Dienst twijfelt. Dienst raadpleegt grensrechter Bahramov, die met een simpel knikje en een vlagsignaal laat weten dat de bal volledig over de lijn is geweest.

Wembley barst in juichen uit. In de laatste minuut van de extra tijd zou Hurst nog de 4-2 scoren. Toch zou diens spookdoelpunt altijd aan Engelands enige wereldtitel blijven kleven. Vooral Duitse voetbalfans voelden zich bestolen. Mikpunt was met name grensrechter Bahramov die met zijn beslissing wraak zou hebben genomen voor de uitschakeling van de Sovjet-Russische ploeg in de halve-finales van het WK in 1966 door Duitsland.

Er is zelfs een opmerkelijkere versie van het verhaal: dat Bahramov op de vraag waarom hij het Engelse doelpunt toch had goedgekeurd, glimlachend zou hebben geantwoord: 'Stalingrad'. Een verwijzing naar de belangrijkste slag tussen nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie.

undefined

Moderne techniek

Het zijn historische bespiegelingen waar het team van Sky Sports Monday Night geen rekening heeft gehouden om tot zijn bewijs te komen. Op basis van onder meer statistieken van Opta, oude zwart-wit en kleurenbeelden, de doellijntechnologie van Hawkeye en de virtuele realiteit van EA Sports, analyseerde de Engelse oud-international Jamie Carragher: 'De grensrechter had helemaal gelijk. Hij stond misschien niet helemaal goed opgesteld, maar dit is het definitieve bewijs. Het is zelfs niet nipt. Je ziet dat de bal vijf tot zeven centimeter over de lijn is.'

Ook Sir Geoff Hurst, inmiddels 74 jaar, reageerde op Twitter op de uitzending van Sky Sports en de conclusie dat zijn doelpunt destijds terecht is goedgekeurd; 'Zelfs mijn vrouw keek op van haar krant. Joh, die bal was zelfs mijlen eroverheen'.

Duitsers niet overtuigd

In Duitsland lijken ze echter minder overtuigd. 'Wilder Wembley-Beweis aus England', kopte het Duitse boulevardblad Bild naar aanleiding van de triomfantelijke Engelse conclusie. Fijntjes verwees Bild naar eerder, eveneens Engels onderzoek, dat juist tot de slotsom kwam dat de bal niet over de doellijn was geweest. Het leidde er midden jaren negentig onder meer toe dat de hoofdonderzoeker van de Oxford universiteit werd uitgemaakt voor 'Duitse spion'.

Ook huis-scheidsrechter Thorsten Kinhöfer van Bild am Sonntag gelooft niet dat nu het ultieme bewijs is geleverd voor wat er op die 30 juli 1966 gebeurde. Volgens Kinhöfer is de fout bij het spookdoelpunt van Hurst ruimschoots goedgemaakt tijdens het WK van 2010 in Zuid-Afrika toen Frank Lampard tegen Die Mannschaft een glaszuiver doelpunt werd onthouden.

Daarmee lijkt de controverse rond de moeder aller spookdoelpunt voorlopig te blijven bestaan. Net als het standbeeld van grensrechter Bahramov voor het sportstadion van de Azerische hoofdstad Bakoe. Misschien omstreden omdat hij het Engelse doelpunt goedkeurde, maar in Azerbeidzjan voor eeuwig een held.

Meer over