Engeland is 'klaar om WK 2018 of 2022 te organiseren'

Engeland is bereid het WK voetbal van 2018 of 2022 te organiseren, mocht Rusland of Qatar de organisatie moeten opschorten wegens corruptie. Dat zei de Britse minister van sport, John Whittingdale, in het parlement. Engeland zou een logisch alternatief zijn als één van de nieuwe gastheren.

Fleur Willemsen
De Britse minister van Sport, John Whittingdale. Beeld AFP
De Britse minister van Sport, John Whittingdale.Beeld AFP

Whittingdale stelde dat Engeland 'duidelijk' over alle faciliteiten beschikt om 's werelds grootste voetbaltoernooi te organiseren. De laatste - en enige - keer dat Engeland het WK voetbal organiseerde, was in 1966. Toen veroverde het Engelse voetbalteam ook de wereldtitel.

FIFA na Blatter

De onrust bij de FIFA behelst niet alleen de toekenning van de WK's van 2018 en 2022, maar ook het vertrek van Sepp Blatter. Dinsdag kondigde hij zijn vertrek als FIFA-baas aan. Hoe nu verder? Lees alles in ons FIFA-dossier.

Onderzoek afwachten

De Britse minister van sport zegt het onderzoek naar corruptie bij de toekenning van de WK's aan Rusland en Qatar in de gaten te houden. 'Als het in 2022 geen Qatar wordt, maar Rusland blijft gastheer van 2018, dan lijkt het onwaarschijnlijk dat het toernooi vier jaar later weer naar Europa komt. Maar als de FIFA ons vraagt dan kunnen we terugvallen op ons sterke bid van 2018.'

Engeland was graag gastheer geweest van het WK van 2018 of 2022. Het land viel echter al na de eerste stemronde, in december 2010, af.

FBI

De FBI leidt momenteel het onderzoek naar omkoping en corruptie bij de FIFA. Een deel van dat onderzoek staat in het teken van de vraag hoe de voetbalbond de organisatie van de WK's van 2018 en 2022 aan respectievelijk Rusland en Qatar heeft toegekend.

Eind 2014 publiceerde de FIFA zelf al een intern onderzoek naar eventuele corruptie. Daarin werden geen bewijzen voor omkoping bij de toewijzing van beide WK's gevonden. De verantwoordelijke voor dit onderzoek, Michael Garcia, zei echter dat de FIFA een 'incorrecte en onjuiste samenvatting' van zijn onderzoek naar buiten heeft gebracht, hetgeen 'tal van zeer onvolledige en onjuiste weergaves van feiten en conclusies' bevatte.

Michael Garcia. Beeld AP
Michael Garcia.Beeld AP

Zorgen

Dinsdagavond haalde Greg Dyke, de voorzitter van de Footbal Association (FA), de Britse voetbalbond, al uit naar Qatar. Hij verklaarde dat Qatar zich zorgen kan gaan maken over het WK van 2022. 'Als ik Qatar zou zijn, zou ik me niet echt gemakkelijk voelen', aldus Dyke.

De voetbalbond van Qatar reageerde daarop door te stellen dat Dyke voor zijn beurt spreekt. 'Dat het afpakken van het WK het eerste is waar meneer Dyke aan denkt, spreekt boekdelen over zijn gevoel bij wat het eerste WK in het Midden-Oosten zal zijn. We willen hem vragen het juridische onderzoek af te wachten.'

Greg Dyke, de voorzitter van de FA. Beeld Reuters
Greg Dyke, de voorzitter van de FA.Beeld Reuters

Toewijzingsproces

Het Zwitsers Openbaar Ministerie begon vorige maand ook al een onderzoek. Daarover zei Dyke: 'Als bewezen wordt dat het allemaal netjes is gegaan, dan is dat prima. Als er sprake blijkt van corruptie, dan moet het toewijzingsproces natuurlijk over worden gedaan, zo simpel is het.'

De Qatarese voetbalbond zei woensdag zich geen enkele zorgen te maken en gewoon verder te gaan met de organisatie van het WK van 2022. Qatar wil er 'een spetterend toernooi' van maken.

Meer over