Energieke Terpstra zoekt en vindt steun

Als om haar kandidatuur voor het voorzitterschap van NOC*NSF kracht bij te zetten, paradeerde Erica Terpstra gistermiddag als de zelfbenoemde onderkoningin van de sportkoepel door Nationaal Sportcentrum Papendal....

Van onze verslaggever John Volkers

Voorzitter Blankert was verhinderd bij de presentatie van de Nationale Sportweek 2004 en bestuurslid Terpstra nam de zaken waar zoals alleen zij dat kan, overlopend van enthousiasme en barstend van energie.

De kandidaat-preses trad op namens de breedtesportafdeling van NOC*NSF die eigenlijk onder de verantwoordelijkheid van bestuurslid Ruud Vreeman valt, de andere kandidaat voor het voorzitterschap. Volgens directeur Ronald Kramer van de breedtesport was het optreden van Terpstra het gevolg van haar rol van eerste reserve voor gelegenheden waarbij Blankert verhinderd is. Vreeman, in het buitenland vertoevend, zou niet eens gevraagd zijn.

Terpstra sprak met warmte en kracht over de 4,6 miljoen georganiseerden en 4,4 miljoen niet-geregistreerden die in Nederland aan sport doen en die zich volgend jaar april, in de eerste editie van de Nationale Sportweek, nog eens extra zullen inspannen.

Het enthousiasme van dit deel van haar lobby voor het voorzitterschap - Terpstra is graag onder de mensen van de achterban - werd ook ingegeven door het afronden van de officiële plichtplegingen bij het stellen van haar kandidatuur.

Terpstra moet als tegenkandidaat van bestuurslieveling Vreeman door tenminste drie Nederlandse sportbonden worden ondersteund. Die drie bonden, zo verklaarde zij, had zij ruimschoots weten te vinden. Ze moest de postbus van de maandagavond nog lichten, maar het stond vast dat liefst zeven sportbonden, van de 71 die dinsdag 21 oktober gaan stemmen over de opvolging van Blankert, de papieren hadden getekend om Erica Terpstra te kandideren.

De grootste steun komt voor de oud-zwemster uit `haar eigen bloedgroep', de Koninklijke Nederlandse Zwembond KNZB. Verder staan de bridgebond (NBB), de ijshockeybond (NIJB), het korfbalverbond (KNKV), de Judobond Nederland (JBN), de Federatie van Oosterse Gevechtskunsten en de nationale onderwatersportbond (NOB) achter de kandidatuur van Terpstra.

Het wordt de komende twee weken een race tegen de tijd om nog meer sportbonden actief te benaderen. Er zijn 71 bonden die mogen stemmen, zij hebben 246 stemmen te verdelen. Terpstra heeft er inmiddels `behoorlijk wat' benaderd. `Soms word ik uitgenodigd om een bestuursvergadering bij te wonen. Dan weer heb ik een gesprek met voorzitter en secretaris, het d.b. om het zo maar te zeggen.'

Haar aanwezigheid op Papendal, het thuishonk van de Nederlandse olympische beweging, was als om aan te tonen dat zij alle tijd in haar mogelijke nieuwe job zal steken. `Ik kan hiervoor de tijd vrij maken. Dit soort bezoekjes heb je nodig om mensen enthousiast te maken. Nu andere tijden aanbreken voor de sport, moet je er alles aan doen om nieuwe allianties te vormen. Dat is mijn kracht.'

De kandidaat-preses, gestoken in zwartfluwelen broekpak, zat gisteren een bijeenkomst voor waarin verschillende facties uit de nationale sportwereld tot samenwerking besloten. Onverwachte partijen, als de scholen, de gymleraren, de wandelbond en de detailhandel sloten zich aan.

Uiteraard kwam het sportministerie, VWS, zijn steun betuigen. Het project van de Nationale Sportweek zal financieel echter niet ondersteund worden, zo verklapte VWS-spreker Van den Ham. Die nieuwe werkelijkheid zal Terpstra dan wel Vreeman aan de achterban moeten verkopen.

Meer over