Elson neemt heel team bij de hand

Het Nederlands basketbalteam heeft weer een echte ster, NBA-kampioen Francisco Elson. Alkmaar zag hoe goed hij is...

Van onze verslaggever Poul Annema

Stil, ijzig stil werd het in de Alkmaarse sporthal, toen Francisco Elson op slag van rust mocht aanleggen voor twee vrije worpen. De bewondering van het publiek voor de Nederlandse NBA-ster uitte zich in gepast zwijgen en Elson beantwoordde alle op hem gerichte aandacht door de bal, zonder de ring te raken, in de basket te deponeren.

Elson draagt het kenmerk van de ware kampioen: sterk en overtuigend als het móet, geduldig en controlerend als de wedstrijd erom vraagt, maar altijd omgeven door de glans van superioriteit. Hij is, als speler van NBA-kampioen San Antonio Spurs, uitgegroeid tot een grootheid in het Amerikaanse basketbal.

Na twee jaar afwezigheid is Elson terug in het Nederlands team, als leider, als inspirator, maar vooral ook als verbindingsschakel in een jong team, dat zich met onbegrensde ambitie weer wil aansluiten bij de Europese top.

‘Het enige wat ik wilde zien’, zei bondscoach Marco van den Berg na de verpletterende zege (106-65) op Noorwegen, ‘is hoe het team ervoor staat. Qua sfeer, qua teamgeest en qua scherpte. Ik kan niet anders dan tevreden zijn.’

Met name ook door de regierol die sterspeler Elson opeiste. ‘Let op’, zei de speler zelf vooraf, ‘ik ben geen superman.’

Maar dat hij, met zijn klasse, wel de man is die het Nederlands basketbalteam naar een veel hoger niveau kan tillen, werd gisteravond snel duidelijk. Hij kan het door zijn fantastische spelopvatting en uiterst knappe uitvoering, maar nog meer door zijn rol als coach in het veld.

‘Ik ben gekomen om te helpen’, herhaalde Elson donderdagavond nadat bondscoach Marco van den Berg hem in het derde en vierde kwart van de interland tegen Noorwegen langdurige rust had gegund.

‘Bewust gedaan’, zei coach Van den Berg ‘Alles draait bij de ploeg om komende zondag en ik zag dat Francisco scherp genoeg was. Ik wilde zien hoe scherp de anderen waren.’

Scherp was Elson inderdaad aan de bal, maar ook om het team te stimuleren. ‘Ik loop hier met jonge jongens over de vloer die hard willen werken en met wie ik graag een team vorm. Daarom wil ik ze helpen.’

Zijn ogen schoten vuur en zijn stem bliksemde, toen hij in het tweede part van de wedstrijd een misser van zichzelf corrigeerde met een schitterende driepunter en vervolgens in de achtervolging bij een Noorse uitbraak tegen Henk Norel riep: ‘Norel, handen!’ toen de jonge center verdedigde zonder zijn handen te gebruiken.

Van den Berg wil een team van spelers vormen, die trots zijn om Nederlands international te zijn en brutaal en slim basketbal te spelen. Elson helpt zij coach daarbij, ook als hij op de bank zit. De in Amerika tot grote hoogte gestegen ster bedankte twee jaar geleden voor het Nederlands team, omdat het spelletje even niet meer gespeeld kon worden zoals hij het liefst speelde.

Hij is terug omdat de sfeer rond het Nederlands team hem aanspreekt. Net als voor de bondscoach zijn de wedstrijden in Alkmaar (vrijdagavond speelt Oranje tegen Zwitserland) voor Elson een warming-up voor het grote treffen met Wit-Rusland, zondag in Almere.

Nederland en Wit-Rusland gaan samen aan de leiding in een kwalificatiegroep, waarin ook Groot-Brittannië en Slowakije nog kansrijk zijn. ‘Het is de belangrijkste wedstrijd voor Nederland sinds jaren. De winnaar van zondag neemt het lot in eigen hand’, aldus Van den Berg. ‘Het is erop of eronder’, meent Francisco Elson, wiens aanwezigheid veel heeft losgemaakt in het Nederlandse basketbal. Noorwegen kwam als tegenstander tekort, maar in de schaduw van de nieuwe Nederlandse grootheid toonden ook Stefan Wessels, Rogier Jansen en de zeer schotvaardige Kees Akerboom aan dat zij groeien aan de hand van de 2.13 meter lange uitblinker.

Meer over