Elke Braziliaan gelooft heilig in vijfde titel

Brazilië wordt pentacampeao, voor de vijfde keer wereldkampioen. Daaraan twijfelt eigenlijk geen Braziliaan...

Van onze correspondente

Ineke Holtwijk

RIO DE JANEIRO

De werkelijke finale is immers al geweest. Na de Slag van Marseille, zoals de wedstrijd tegen Oranje nu wordt genoemd, kan het alleen nog maar meevallen. Dus wordt er in Ozoir-la-Ferriere, hoofdkwartier van de Brazilianen, alleen nog licht getraind. En variëren de prognoses aan het thuisfront van 2-0 tot 10-0. Voor de Brazilianen vanzelfsprekend. En het staat ook al vast aan wie de beker wordt opgedragen: aan Romario, de grote afwezige.

Het geloof in de eigen superioriteit is zo vast dat zelfs de voorbereidingen voor de feestelijke ontvangst reeds zijn begonnen, met nog meer geelgroene vanen op de route van het vliegveld naar het centrum van Rio de Janeiro.

De luchtvaartmaatschappij Varig die maandag de spelers terugvliegt in de officiele WK-Boeing heeft al een schilder besteld. Die moet zondagavond voordat het vliegtuig met het voetbalembleem en de nationale kleuren op de romp vertrekt nog een vijfde ster erbij schilderen. Nu staan er op de zijkant vier, voor de vier bekers.

Natuurlijk is er een regiment beroepscynici dat commentatoren heet. Zij waarschuwen voor een 'salto alto', een (te) hoge vlucht. Want wie hoog vliegt, kan diep vallen.

En zij herinneren opnieuw aan het grootste trauma uit de Braziliaanse voetbalgeschiedenis: de finale van 1950. Toen verloor Brazilië in het eigen Maracana-stadion van Uruguay terwijl een gelijkspel voldoende was geweest voor de beker.

Ook sommige spelers proberen de euforie te dempen. 'Sao' Taffarel, de heilig verklaarde keeper, waarschuwde dat een gewonnen wedstrijd (tegen Nederland) nog geen gewonnen toernooi is. En Ronaldo -Brazilië bleek immuun voor de valse geruchten over doping - bekende donderdag de wedstrijd Kroatië - Frankrijk nog eens afgedraaid te hebben op de video.

En wat zei het fenomeen? 'Ik dacht dat Nederland onze moeilijkste tegenstander zou zijn, maar ik begin daar nu aan te twijfelen. Het wordt heel lastig Frankrijk te overwinnen.'

Maar tegen het heilig geloven van 160 miljoen Brazilianen is weinig te beginnen. Want dat is het, zoals voetbalcommentator Fernando Calazans vrijdag in zijn krantencolumn uitlegde. De hele wereld denkt dat Brazilianen arrogant zijn of overdreven optimistisch zijn. Maar zij begrijpen de Braziliaanse ziel niet.

Brazilianen geloven in de grond van hun hart dat zij het beste voetbal van de wereld spelen. Daarom roept Zagallo vanaf het moment dat het WK is begonnen dat Brazilië zeker kampioen wordt.

Zagallo betreurde het donderdag met terugwerkende kracht dat Brazilië in 1950 had verloren. 'Dan zou dit onze hexta zijn geworden', zei hij. Wat de anderen de Slag van Marseille noemen is in zijn hoofd reeds verworden tot 'een schaakpartij'. En 'er is geen mooier land dan Frankijk om de beker te winnen', aldus de trainer.

Dat een heel stadion tegen Brazilië zal zijn maakt hem niet uit. 'Thuis hebben wij 160 miljoen Brazilianen die ons positieve energie zenden.' En aanvoerder Dunga: 'Op het veld is het elf tegen elf.'

Om de positieve energiestromen over de oceaan zondag beter te geleiden, is de psycholoog van de Braziliaanse voetbalbond besteld. De psycholoog, die voorafgaand aan wedstrijden peppraatjes houdt, zal zaterdag een video vertonen. Met beelden van de torcida, de supporters thuis, tijdens Brazilië - Nederland. Nee, niet alleen gillende, halfdronken tieners met geelgroene gezichten. 'Met alles', zegt psycholoog Evandro Motta. Van nonnen, doodarme vissers, steenhouwers tot veedrijvers die allen op van de zenuwen ergens in Brazilië de penalties volgen. Hij weet het zeker: bij die beelden 'zullen de spelers huilen'.

Meer over