Eljero Elia wil bij Oranje blijven

Grillig talent van FC Twente speelt zich in Oranje. Hij is trots. Het is hem gelukt.

Van onze verslaggever John Volkers

Eljero Elia zit als een kleine vorst aan tafel in Noordwijk, in het duurste hotel van Nederland, waar de nationale voetbalploeg al twintig jaar zijn uitvalsbasis heeft. Hij draagt een blinkende oorknop en glimt van oor tot oor.

Hij is trots. Het is hem gelukt. De vleugelspits van FC Twente – hij is nog steeds niet getransfereerd – zit bij de A-selectie van bondscoach Bert van Marwijk. In andere geledingen van de KNVB zagen ze niet in hem wat Van Marwijk nu in de 22-jarige Elia heeft ontdekt.

‘Ik paste niet in het plaatje. Ik heb er lang meegezeten. Ik heb nooit een eindronde gespeeld. In het begin zat ik wel bij onder 17. Onder 18 en onder 19 heb ik overgeslagen. Ook bij -20 lukte het niet. Met Jong Oranje was ik er twee keer niet bij. De Olympische Spelen gingen aan mijn neus voorbij.’

Het paste in het beeld dat van de belofte Elia bestond. Een talent dat de karakterstructuur miste om serieus genomen te worden. Bij Ajax, de club die voor de derde keer Elia tracht te verleiden tot een beladen terugkeer, werd hij, de C-junior, na twee jaar weggestuurd. ‘Elli’ is eroverheen, maar het heeft hem destijds een klap gegeven.

‘Ik kwam van ADO. Ze vonden dat ik stapje verder moest zijn in mijn ontwikkeling dan de jongens die van de amateurs kwamen. Dat constateerden ze niet. Ik moest weg. Iedereen reageerde van ‘uhh, moet Eljero weg?’ Hoe kan dat?’

‘Ja, het kon. We gaan niet met je door. Ik werd weggestuurd met Jeremain Lens en Nordin Amrabat. Bij Ajax probeerden ze van alles met mij. Ik speelde rechtshalf, rechtsback, centraal in de verdediging en op de 10. Ook nog linkshalf en als controlerende middenvelder. Ik was spits, maar ik heb bij Ajax overal gespeeld, behalve in de spits.

‘Hennie de Regt was de trainer die mij wegstuurde. Ik heb nooit een aanvaring gehad met hem. Hij was een perfecte trainer, maar hij zag het gewoon niet zitten in mij. Ik vind: je moet jongens de tijd geven hun ding te doen. Die kreeg ik toen niet.’

Bij ADO in Den Haag terugkeren deed pijn. ‘Ajax stond voor technisch voetbal. Daar houd ik van. En toen ging ik er zelf heen. Ik kreeg een Ajax-tas en mocht ik voor training eerder van school. Mooi, echt mooi. En toen stuurden ze me weg.

‘Ik ben vroeger altijd voor Ajax geweest. Tot je tegen Ajax speelt natuurlijk, zoals met Twente. Ajax is Amsterdamse bluf. De uitstraling is arrogant. Dat past bij mij. Buiten het veld ben ik normaal, maar in het veld ben ik een misselijk baksel. Ik doe er alles aan om het een speler moeilijk te maken. In het veld ben ik vervelend. Dat heb ik van de straat meegenomen.

‘Breuer, de back van Heerenveen, probeerde het in de bekerfinale. Na mijn goal zag ik hem instorten. Toen maakte ik hem stuk. Maar daarvoor was het van ‘hee jochie’. Dan kneep hij me in de zij of gaf me een klap tegen mijn achterhoofd. Na rust heb ik hem kapot gespeeld. Afmatten, dat heb ik van de straat.’

De ontwikkeling van de jonge Eljero – vrij naar de zanger Al Jarreau – bij ADO was er een van horten en stoten. Trainer Schoenmaker had zijn bedenkingen. Diens collega Rutten van FC Twente niet. Hij trok Elia in 2007 aan. ‘Bij ADO was het de ene keer basis, dan weer tribune. Bij Twente kreeg ik vanaf het eerste moment het vertrouwen. Rutten bracht me erg voorzichtig. Ze hebben me in alles geholpen. Ik heb leren rusten, leren doortrainen. Ik was de ruwe diamant die geslepen moest worden.

‘Rutten, Ten Hag, Eijkelkamp, Pahlplatz, zijn de mensen die mijn spel effectief hebben gemaakt. Ik weet nu ook ruimte voor mezelf te scheppen. Ik maak op aanraden van Pahlplatz altijd een vooractie. Ook Blaise N’Kufo is heel veel met me bezig. We hebben gewerkt aan een automatisme zoals de vroege voorzet. De tegenstander denkt dat ik een actie ga maken, maar ik ga naar binnen, heb oogcontact en geef de bal direct met rechts voor. Vanaf links. De spits hoeft de bal alleen maar te raken. Is niet te houden.’

Twente schaafde aan een speler die nu een klein vermogen waard is. De selectie voor Oranje werkt prijsopdrijvend. ‘Voor mij zijn alle opties nog open. Het hoeft niet per se een buitenlandse club te zijn. Het wordt een realistische stap, waarvan ik weet dat ik het niveau aankan.

‘Als ik bij Real Madrid zou kunnen tekenen, ga ik dat niet doen. Ik wil niet zoals Drenthe op de bank zitten. Ik moet spelen en in het plaatje blijven bij Van Marwijk. Het Nederlands elftal is belangrijk. Nu ik er bij zit, wil ik er bij blijven.

Eljero Elia (ANP) Beeld
Eljero Elia (ANP)
Meer over