EK zwemmen in Eindhoven schept ook verplichtingen

Hoe het niet moet: zwemtrainer Dick Bergsma, invloedrijk coach van het grote talent Inge Dekker, zei zondag in Italië dat de net aan Eindhoven toegewezen Europese titelstrijd een mooie wedstrijd is, maar dat hij liever heeft dat zijn Inge in 2008 een fraaie olympische vorm aan de dag legt....

Vrij vertaald: de Olympische Spelen zijn belangrijker dan de strijd om de Europese kampioenschappen. Zie hier het dilemma waarmee de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) de komende 27 maanden mag stoeien.

Hoe valt de Europese titelstrijd in eigen land in te bedden in een olympisch jaar, waarin de verrichting in Peking als vanzelf van een nog hogere orde wordt geacht? In welk uitgekiend traject passen deze Europese kampioenschappen? Hoe moet je je voorbereiden op twee pieken in één zwemseizoen?

De voor de hand liggende oplossing lijkt afkomstig van de Britten. Zij hebben ‘Eindhoven 2008’ nog in het weekeinde uitgeroepen tot hun olympische kwalificatietoernooi.

De zwemmers die in het voorjaar in Nederland presteren en de uiterst scherpe limieten halen, zijn meteen geplaatst voor de Spelen. Meer kansen krijgen de Britten trouwens niet van hun als streng te boek staande Australische coach, Bill Sweetenham.

Marcel Wouda, jeugdbondscoach in dienst van de KNZB en een man met een vracht aan ervaring in de olympische topsport, wilde wel meedenken over de toekomst en zei zondag in Triëst veel te zien in dat Britse idee.

Hij vond dat de EK in eigen land een rol moest spelen in de kwalificatie voor de Spelen en voorzag het volgende ritme: in december 2007 kwalificeren voor de EK en op de EK in maart 2008 plaatsen voor de Spelen die in augustus worden gehouden.

Het zou een strengere aanpak zijn dan ooit. In de aanloop naar Athene kregen de Nederlandse zwemmers nog drie kansen zich te plaatsen voor de Spelen. En ten slotte was er nog de ontsnappingsroute via de NK. Vacante plaatsen konden daar ultimo nog worden ingevuld.

Het getrapte plaatsingssysteem, voor het gemak maar het model-Wouda te noemen, zou de Europese titelstrijd in Eindhoven vanuit Nederlands perspectief een enorme waarde geven. Dat zou er toe leiden dat zwemmers zich wel twee keer bedenken om gemakzuchtig om te springen met dit Nederlandse sportevenement van het jaar. Het is het do-or-die-model van het Nederlandse schaatsen: één kans om de Winterspelen te halen.

Binnen enkele weken zullen de Nederlandse zwemtrainers de koppen bij elkaar steken om het traject naar de Spelen te bespreken. Langer wachten kan niet, weten zij. Het belang van het kostbare EK-evenement vereist dat.

Eigenlijk zou bij de drie miljoen die het Euro 2008 gaat kosten nog een miljoen opgeteld moeten worden om de Nederlandse ploeg voor te bereiden. Nu komt die preparatie vooral voor de rekening van de olympische koepel NOC*NSF. Die heeft – uiteraard – meer belang bij een piek in Peking dan een explosie in Eindhoven.

Met het introduceren van het grote belang van Eindhoven 2008 moet ook de onderbouw van het Nederlandse topzwemmen ter hand worden genomen. Die lijdt aan bloedarmoede. Volgens Wouda, verantwoordelijk voor die jeugdlijn, zijn de bakens verzet en zijn er signalen dat Nederlandse talenten weer gaan doorbreken.

Ook die nieuwelingen kunnen inspiratie vinden in Euro 2008. Trainen tot ze er bij neervallen, om die ene kans in hun leven (op een EK in eigen land zwemmen) optimaal te benutten.

Pieter van den Hoogenband deed daar veertien jaar over, zo zal hij bij de opening van het toernooi vertellen. In 1994 trad hij aan bij de grote jongens en in 2008 zal hij afzwaaien. Van den Hoogenband moest eerst driemaal olympisch goud halen voor de eerste paal van het Nationaal Zwemstadion De Tongelreep de grond inging.

Ook daarom verdient het toernooi om de Europese kampioenschappen van 2008 nadrukkelijke aandacht. Het vaarwel van Pieter mag geen treurmars worden, maar een triomfantelijk optreden van een Nederlandse zwemploeg die zelfvertrouwen opdoet voor de Olympische Spelen later die zomer.

Meer over