Ek-kwalificatie: Wit-Rusland niet langs Albanië

MINSK (ANP) - Wit-Rusland, woensdag in Eindhoven de tweede tegenstander van Oranje, is er niet in geslaagd de EK-kwalificatie (groep G) te beginnen met een overwinning. De openingswedstrijd tegen Albanië in Minsk eindigde zaterdagavond in 2-2.

De Wit-Russen kwamen, onder regie van sterspeler Alexander Hleb (Arsenal), twee keer op voorsprong. Timofei Kalatsjev opende de score al na twee minuten. De reactie kwam heel snel van Ervin Skela. De Albanees benutte een strafschop. Halverwege de tweede helft zorgde Maksim Romasjtsjenko voor 2-1. Die stand bleef tot vier minuten voor tijd op het scorebord in het Dinamo-stadion. Toen redde Besnik Hasi alsnog een punt voor Albanië.

Roemenië-Bulgarije

Roemenië en Bulgarije, die zich beide een goede kans geven tweede te worden achter Nederland, speelden tegen elkaar gelijk, eveneens met 2-2. De Roemenen kwamen in Boekarest met 2-0 voor door doelpunten van Laurentiu Risu, vijf minuten voor rust, en Ciprian Marica, tien minuten erna.

Net toen de bezoekers in het stadion Lia Manoilu tevreden achterover gingen leunen, sloegen de Bulgaren hard toe. Sluipschutter Martin Petrov, tegenwoordig in dienst van Atletico Madrid, verschalkte in de slotfase doelman Bogdan Lobont twee keer. De Roemeense verdediger Gabriel Tamas, met onder anderen oud-Ajacied Cristian Chivu achterin, haalde het einde niet. De Italiaanse scheidsrechter Stefano Farina gaf hem in blessuretijd rood.

Polen-Finland

Polen is onder Leo Beenhakker de kwalificatie voor het Europees voetbalkampioenschap slecht begonnen. De eerste wedstrijd, thuis tegen Finland, ging met 1-3 verloren.

Noorwegen-Griekenland

Noorwegen en Griekenland deden goede zaken in groep C, met zeges op vreemde boden. De Noren versloegen Hongarije in Boedapest met liefst 4-1. Ole Gunnar Solskjaer maakte er twee. De Grieken zegevierden in en tegen Moldavië met 1-0. Angelos Basinas miste voor rust een strafschop. Feyenoord-aankoop Angelos Charisteas maakte in de rust plaats voor Nikos Liberopoulos, die zich uiteindelijk zou laten omhelsen als matchwinner.

Duitsland-Ierland

Lukas Podolski voorkwam dat Duitsland zich blameerde tegen Ierland (1-0). David Lafata redde Tsjechië tegen Wales vlak voor het eindsignaal: 2-1. Hij viel een kwartier voor tijd in en zorgde meteen ook voor de 1-0. Martin Jiranek passeerde vervolgens vijf minuten voor tijd zijn eigen doelmanb Petr Cech.

IJsland-Noord-Ierland

IJsland (groep F) versloeg Noord-Ierland in Belfast met 3-0. Barcelona-aanvaller Eidur Gudjohnsen tekende voor de derde goal. Hij is nu tevens nationaal topscorer met zeventien doelpunten. Zweden won ook uit, met 1-0 van Letland. Kim Kallström scoorde.

Meer over