EK-kwalificatie Oranje 'in normale doen haalbaar'

EK-loting..

Van onze verslaggever Bart Jungmann

Met het hoofd al in Zuid-Afrika kostte het bondscoach Bert van Marwijk merkbaar moeite iets verstandigs te zeggen over het EK in 2012. ‘In normale doen haalbaar’, was zijn meest zinnige opmerking zondagmiddag in Warschau waar de loting werd verricht.

Om zich te kwalificeren moet het Nederlands elftal in groep E afrekenen met Zweden, Finland, Hongarije, Moldavië en San Marino. Vergeleken met Duitsland en Engeland, die ook als groepshoofden aan de loting begonnen, is Oranje er inderdaad genadig van afgekomen; niet alleen in tegenstand, maar ook in reistijd.

Het EK wordt over twee zomers gehouden in Polen en Oekraïne. De finale heeft plaats op 1 juli in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Voor de laatste keer plaatsen zestien landen zich voor het eindtoernooi. Vanaf 2016 bestaat het deelnemersveld uit 24 landen.

In Warschau gingen zondag de namen van 46 landen in de koker. Veertien landen kunnen zich plaatsen voor het eindtoernooi, de gastlanden zijn van deelname verzekerd. De negen groepswinnaars plaatsen zich rechtstreeks. Dat geldt ook voor de twee beste nummers twee in de negen poules. De resterende plekken worden in knock-outwedstrijden betwist.

Voorafgaand aan de loting had de UEFA besloten dat Armenië en Azerbeidzjan vanwege de politieke spanningen gescheiden dienden te blijven. Datzelfde gold voor Georgië en Rusland. De UEFA greep daarom zondag meteen in toen het lot de twee eerste landen aan elkaar koppelde.

Vooraf waren de deelnemers naar sterkte onderscheiden. Omdat Nederland tot de sterkste voetballanden worden gerekend, treedt Oranje straks als groepshoofd aan.

De meeste tegenstand lijkt van Zweden te zullen komen. De Scandinaviërs liepen het WK op het laatste moment mis door een nederlaag in de beslissingswedstrijd tegen Denemarken. Twee jaar geleden won Nederland een oefenwedstrijd me 3-1 van Zweden.

Van de andere landen in groep E zijn Finland en Moldavië ook redelijk vertrouwd. De Finnen werden twee keer geklopt in de race naar het vorige WK in Duitsland. Moldavië ging in 2003 twee keer onderuit in de twee EK-kwalificatiewedstrijden.

Confrontaties met San Marino en Hongarije zijn van langer geleden. De Hongaren worden sinds een kleine twee jaar getraind door Erwin Koeman, die als speler met Oranje het EK in 1988 won. Hij zei uit te zien naar de wedstrijden tegen Nederland. ‘Mooi voor mij persoonlijk, maar ook mooi voor Hongarije. Nederland heeft een aansprekende ploeg.’

Hongarije heeft zich in de kwalificatiereeks voor het WK weer enigszins in de kijker kunnen spelen. Het ooit zo fameuze voetballand heeft een matige periode achter de rug. Het probleem is volgens Koeman de smalle selectie, waardoor het elftal snel uit het lood is.

Beide landen hadden al afgesproken elkaar op 5 juni te treffen in een oefenwedstrijd in Amsterdam. Het moet de afscheidswedstrijd van Oranje worden voor vertrek naar Zuid-Afrika. Wat Koeman betreft blijft het duel staan, maar als de twee landen elkaar dit najaar al treffen op weg naar het EK wordt wellicht een andere tegenstander gezocht.

Bert van Marwijk heeft goede hoop nog actief te zijn als bondscoach in de aanloop naar dat toernooi. Zijn contract loopt tot en met het WK, maar besprekingen over verlenging ervan verlopen volgens hem in een goede sfeer. ‘De kans daarop is groot.’

Van de beste voetballanden lijken Duitsland en Engeland het meest te duchten te hebben. De Duitsers zitten in groep A, een poule met zes landen. Turkije lijkt daarin de zwaarste tegenstander. De twee landen stonden twee jaar geleden tegenover elkaar in de halve finale van het EK. Duitsland besliste de wedstrijd vlak voor tijd: 3-2.

Ook België is ingedeeld in groep A. Bondscoach Dick Advocaat rekent zijn ploeg tot de outsiders. De Belgen plaatsten zich in 1884 voor het laatst voor het Europese eindtoernooi.

Joachim Löw, zijn Duitse collega, maakt zich vooral zorgen over de logistiek, met uitwedstrijden tegen Kazachstan en Azerbeidzjan in het verschiet. De Azerbeidzjanen worden gecoacht door landgenoot Berti Vogts.

Engeland krijgt in groep G te maken met Bulgarije en het Zwitserland van trainer Ottmar Hitzfeld. Ook Wales, het kleine broertje in het Britse rijk, kan mogelijk verrassend uit de hoek komen.

De Welshe bondscoach John Toshack kijkt al uit naar die ontmoetingen. ‘Daar zit zoveel geschiedenis aan vast. We willen niets liever dan het de oude vijand moeilijk maken.’ Zijn collega van Engeland, Capello, hield zich op de vlakte. ‘Ik heb alle vertrouwen in mijn team.’

Meer over