Eindhovense blauw-witters juichend naar periodetitel

Tachtig minuten lang stonden honderden mannen zaterdagavond in hun T-shirt. Ze hadden het shirt gratis gekregen aan het begin van de voetbalwedstrijd tussen Eindhoven en Heracles en het meteen over hun jacks aangetrokken....

Van onze verslaggever

Bart Jungmann

EINDHOVEN

Tachtig minuten lang stonden honderden mannen erbij als deelnemer aan een tot mislukken gedoemde vakbondsactie. Pas in de laatste tien minuten kregen die T-shirts iets vrolijks en werd de tekst erop alsnog bewaarheid: Eindhoven kampioen derde periode!!!.

De T-shirts waren gedrukt in de vaste overtuiging dat de thuisclub zijn thuiswedstrijd tegen Heracles wel zou winnen, maar zo gemakkelijk ging dat niet. Vlak na rust kwam Eindhoven zelfs op achterstand, terwijl concurrent Emmen op dat moment met 3-0 leidde tegen Den Bosch. Pas in de tachtigste minuut scoorde Vroomans tegen en omdat Martens dat vijf minuten later ook deed, kreeg het T-shirt toch eeuwigheidswaarde.

Zaterdagavond zette Eindhoven een punt achter een inktzwarte periode die de Volkskrant drie seizoenen geleden van nabij beleefde in de serie Wij zijn de jongens van blauw en wit. Het clublied zag het zo stoer, maar blauw-wit werd eigenlijk alleen nog maar gedragen door grijsaards die de tijd nog hadden meegemaakt dat Eindhoven de club van de stad was. De minderheid werd almaar minder, de volhouders werden bespot door de branies van rood en wit.

De blauw-witte mevrouw van de koffie kan haar ogen zaterdagavond ook niet geloven als vijfduizend toeschouwers het sportpark aan de Aalsterweg doen volstromen. Kijk eens hoeveel jongens in blauw en wit erbij zijn. De Strijpse Kraaiers spelen Eindhoven zal wezen. Een deel van het stadion zingt mee.

Verantwoordelijk voor deze onverwachte opleving is Willem Leushuis die vorig jaar zijn baantje als gymnastiekleraar opgaf om trainer te worden bij de club, waarvoor hij ruim twintig jaar geleden zelf voetbalde. Leushuis is een parmantige debutant in het profvoetbal en heeft met zijn zelfverzekerd optreden al heel wat collega-trainers tegen zich in het harnas gejaagd.

Zo zelfverzekerd is hij ook zaterdagavond na afloop. Welja, ook na de 7-2 nederlaag tegen TOP bleef hij geloven in de derde periodetitel. 'Ik wist wat ons programma nog was en ik wist wat onze mogelijkheden waren.' Van de acht wedstrijden heeft Eindhoven er zeven gewonnen.

Willem Leushuis trof ruim een half jaar geleden bij zijn aantreden 'een beschadigde spelersgroep aan', beschadigd door de slechte resultaten en beschadigd door de beroerde omgang onderling. Leushuis leerde ze wat onderling respect is, leerde ze 'mijn taal' spreken en heeft een groep doordeweekse voetballers veranderd in een winnend elftal.

'Leushuis heeft er een hecht collectief van gemaakt', zegt doelmand Albert van der Sleen, oudgediende en een van de weinige spelers die de zeven magere jaren meemaakte. 'Voor de wedstrijd tegen Heracles misten we een paar belangrijke spelers, maar we zijn nu zo'n eenheid dat we dat toch kunnen opvangen.'

Zonder de spelbepalende Belg Van der Borght en topscorer Losada legt Eindhoven de tegenstander weliswaar zijn wil op, maar mist de klasse om dat met vernuft te doen. Je kunt zien dat er afspraken bestaan over aanvallend voetbal dat langs de vleugels wordt opgezet. Maar de zogenoemde eindpass, de voorzet waarmee een kans moet worden gecreëerd, is zelden nauwkeurig.

Verwonderlijk is dat natuurlijk niet met een zo onervaren elftal in een wedstrijd waar zoveel op het spel staat. Heracles houdt de gelederen bovendien gesloten, zodat er in de eerste helft wel een paar mogelijkheden ontstaan, maar slechts één of twee kansen. De Strijpse Kraaiers kunnen spelen wat ze willen, maar geen blauw-witter zingt mee.

Tegen de verhouding in komt Heracles vlak na rust op voorsprong. Scheidsrechter Buiting bestraft een overtreding van Thijssens op Holster en linksback Van der Meye schiet de vrije trap achter Van der Sleen. Buiting is vanaf dat moment een hoerejong in Eindhoven-Zuid, maar wordt weer liefdevol in de gemeenschap opgenomen als hij Heracles-verdediger De Visser uit het veld stuurt wegens herhaalde overtredingen op de Portugese linksbuiten Da Costa.

Daarmee pookt Buiting het smeulende vuurtje op en dat is precies wat Eindhoven nodig heeft. Leushuis brengt Weijers erin, een man die geknipt blijkt voor dit soort wedstrijden. Hij stormt bij zijn entree meteen naar de bal die doodstil ligt te wachten op een vrije trap van een der Heracles-spelers. Met passie dwingt Eindhoven de tegenstander nog verder naar achteren.

In de tachtigste minuut kopt aanvoerder Vroomans een voorzet van Laponder via de paal raak. In de 85ste minuut schiet linksback Martens op het doel, Weijers springt op en doelman Van der Geest is te laat in de hoek.

In de 86ste minuut wordt Eindhovenaar Laponder uit het veld gestuurd. In de 88ste minuut volgt Heraclied Van der Meye. In de 89ste minuut gaat een begeleider van Eindhoven met Van der Meye op de vuist. En in de honderdste minuut spelen De Strijpse Kraaiers Eindhoven zal wezen. Heel het stadion brult mee.

Leushuis heeft ervan genoten: 'Rode kaarten, vechtpartijen, doelpunten, wat wil een mens nog meer. Dit is toch schitterend. Ik win liever zo dan met 6-0.'

Eén supporter feiciteert hem er van harte mee en zegt tegen een ieder die het niet wil horen dat hij donderdag bij de bekerwedstrijd PSV - Feyenoord in zijn T-shirt zal staan.

Meer over