Eindhoven legt loper uit voor Ajax

Ajax stapt doorgaans niet graag in de spelersbus om naar Eindhoven te reizen, want die bezoekjes aan Brabant staan doorgaans gelijk aan een nederlaag tegen PSV....

Van onze verslaggever Charles Bromet

Dankzij een vanzelfsprekende overwinning tegen de Bleke Bet uit de eerste divisie stapte de ploeg van trainer Blind op z’n Janboerenfluitjes de kwartfinale van het nationale bekertoernooi binnen. Het had allemaal weinig om het lijf, maar met een beetje goede wil was deze wedstrijd uit de achtste finale best vermakelijk te noemen.

Het enthousiasme over het bezoek van Ajax, dat de supporters van Eindhoven volgens het programmaboekje al weken in de greep hield, werd wel erg snel een halt toegeroepen. Binnen negentien minuten had de ploeg van Blind namelijk een voorsprong van 4-0 genomen, die het tot de rust consolideerde.

Natuurlijk was de tegenstand van een bedenkelijk niveau, maar dat neemt niet weg dat Ajax zeer acceptabel voetbal liet zien. De treffers waren dan ook een beloning voor prima veldspel van een ploeg die zich kennelijk tot doel had gesteld het combinatiespel te verfijnen.

Eerst scoorde Charisteas na vier minuten op aangeven van Trabelsi met een prima uithaal uit de draai, in de verre benedenhoek. De tweede treffer was de vrucht van een uitstekende aanval, die door Sneijder van de rand van het strafschopgebied in de verre hoek werd geprikt.

Na een kopbal in eigen doel van Demouge, uit een vrije trap van Sneijder, completeerde Boukhari het kwartet treffers in de 19de minuut met een handig tikje in de korte hoek, na zijn tegenstander te hebben uitgekapt.

Het was voetbal dat vertrouwen uitstraalde, op een avond die verder nauwelijks serieus was te nemen. Zo werd SBS-presentator Hans Kraay junior voor de wedstrijd op de middenstip ontboden, waar hij omstandig werd gefeliciteerd met zijn verjaardag.

De voormalige speler van Eindhoven bedankte de club voor zo veel overdreven aandacht en wenste de fans een mooie wedstrijd toe. Dat het daar niet van kwam, was de nummer achttien van de eerste divisie amper aan te rekenen.

Van een ploeg die maandag in de competitie nog het hoofd moest buigen voor Haarlem, mocht een aantal dagen later geen bekerstunt worden verwacht tegen Ajax. Het publiek leek zich dat terdege te realiseren en een enkeling scandeerde, na de afstraffing in de openingsfase, ‘naar veure, wat kan ons nog gebeuren’.

En zo was het natuurlijk ook aan de Aalsterweg, waar doorgaans geen rekening hoeft te worden gehouden met volle tribunes, gevuld met verwachtingsvolle fans.

Het elftal van coach Rini Coolen bevat een handvol niet al te grote talenten uit de jeugdopleiding van PSV (De Roover, Bakkal, Stojanovic), alsmede doelman Ten Rouwelaar die bij de grote broer van de Frederikslaan geen verwachtingen meer hoeft te hebben.

Het is een elftal waarin je bovendien verloren gewaande spelers als Ilja van Leerdam (voorheen De Graafschap) en Frank Demouge (ooit een beloftevolle spits bij NEC) aantreft. Maar ook zij hebben Eindhoven, dat hoopt dat PSV zich in de toekomst wat nadrukkelijker zal bemoeien met de club, nog niet het gewenste zetje voorwaarts kunnen geven.

De tweede helft van het bekerduel tegen Ajax werd door beide ploegen als taaie kost geserveerd, en was hoofdzakelijk vermeldenswaardig vanwege het debuut van het jonge talent Jeffrey Sarpong die na 75 minuten Charisteas mocht vervangen. Sneijder en Vermaelen scoorden nog voor Ajax, en na 69 minuten redde Stojanovic de eer nog voor Eindhoven, door Stekelenburg van dichtbij te passeren.Dat de treffer viel bij een 0-5-tussenstand mocht de pret niet drukken aan Eindhovense kant.

Spelers vierden de treffer omstandig en fans zongen de doelpuntenmaker hartstochtelijk toe. Zo was de kinderhand gauw gevuld op een obligate bekeravond.

Meer over