Egypte zet nationale voetbalheld op terreurlijst

De Egyptische regering heeft oud-voetballer Mohamed Aboutrika op de terreurlijst gezet. Volgens zijn advocaat verdenkt het regime Aboutrika, een van de beste voetballers die het land ooit heeft voortgebracht, van banden met de verboden organisatie Moslimbroeders.

Redactie
Mohamed Aboutrika (links) met Frederick Kanoute bij de Afrika Cup in 2015. Beeld epa
Mohamed Aboutrika (links) met Frederick Kanoute bij de Afrika Cup in 2015.Beeld epa

In juli 2013 zette het Egyptische leger president Mohamed Morsi van de Moslimbroeders af. Sindsdien wordt de organisatie als terreurgroep beschouwd.

Een speciale commissie die zich bezighoudt met de fondsen van de Moslimbroeders had eerder al tegoeden van Aboutrika bevroren. De bekende oud-voetballer, die ongeveer tien jaar aanvoerder was van het Egyptisch nationaal elftal, ontkent dat hij de verboden organisatie steunt.

Hoge straffen
Wat Aboutrika precies te wachten staat, is niet bekend. In Egypte geldt sinds twee jaar een antiterreurwet die autoriteiten verplicht personen aan te merken die in verband worden gebracht met terrorisme. Straffen lopen uiteen van vijf jaar gevangenis tot de doodstraf. Morsi zelf kreeg de doodstraf opgelegd, maar die werd in november herroepen door het Egyptische hooggerechtshof.

Aboutrika, vier keer uitgeroepen tot beste speler van Afrika, verblijft momenteel in Gabon, een Afrikaans land dat grenst aan Equatoriaal-Guinea, en Kameroen, als commentator bij de Afrika Cup. Zijn advocaat gaat tegen de beslissing in beroep.

Meer over