Tennis

Eerste zege op Wimbledon betekent voor Ashleigh Barty veel meer dan tweede grandslamtitel

Tennisster Ashleigh Barty heeft zaterdag voor het eerst in haar carrière Wimbledon gewonnen. De Australische nummer één van de wereld was in drie sets te sterk voor Karolina Pliskova (6-3, 6-7 (4), 6-3).

 Ashleigh Barty viert haar overwinning. Beeld AFP
Ashleigh Barty viert haar overwinning.Beeld AFP

Voor Ashleigh Barty betekende haar eerste zege op Wimbledon zoveel meer dan haar tweede grandslamtitel. Met haar overwinning in de finale tegen Karolina Pliskova trad de 25-jarige Australische tennisster in de voetsporen van haar landgenote Evonne Goolagong, de eerste inheemse Australische vrouw die het grastoernooi van Londen vijftig jaar geleden op haar naam schreef.

Als eerbetoon aan Goolagong droeg Barty, ook afkomstig uit een familie met een aboriginal-achtergrond, het hele toernooi een eigen versie van het rokje waarin haar mentor en vriendin in 1971 speelde. Voorzien van dezelfde franje, alsof de tijd op het heilige gras van Londen was teruggedraaid. De tranen na het laatste punt bij de vaak zo onderkoelde Barty vertelden het verhaal.

Voor de nummer één van de wereldranglijst is tennis meer dan een sport. Als rolmodel voor de inheemse bevolking wil ze jongeren met een aboriginal-achtergrond die dromen van een leven als topsporter inspireren. ‘De outfit van Goolagong is altijd een inspiratie voor mij geweest. Ik hoop dat mijn versie ervan hetzelfde doet bij de nieuwe generatie’, zei ze in aanloop naar de finale.

Plankenkoorts

Barty begon voortvarend tegen Pliskova, de Tsjechische nummer dertien van de wereld. Ze won de eerste veertien punten en leek als debutant in de finale van Wimbledon minder last van plankenkoorts te hebben dan Pliskova, voor wie het tevens de eerste eindstrijd in Londen was. Pas in de vierde game wist de verliezend finalist van de US Open in 2016 haar eerste punt binnen te halen.

Het Tsjechische servicekanon had tot de finale al 54 aces geslagen, het meest van alle speelster, en was pas vier keer gebroken. Barty kreeg het voor elkaar om de eerste drie servicebeurten van haar af te pakken. Sneller dan ooit leek ze zich na Margaret Court en Goolagong tot derde Australische winnares van Wimbledon te kronen.

Die gedachte maakte de winnares van Roland Garros 2019 nerveus. Ze kon het hoge niveau van de eerste set niet vasthouden, al had Pliskova toen ook een antwoord op het spel van Barty gevonden. De mondiale nummer dertien sloeg in de tweede set die returns door het midden om het spel van Barty te ontregelen. Ze knokte zich terug in de wedstrijd en trok de tiebreak naar zich toe.

Slordige fouten

Lange tijd was het onzeker of Barty wel kon deelnemen aan Wimbledon. Op Roland Garros moest ze zich een maand geleden geblesseerd terugtrekken. Maar in Londen bewees de Australische tennisster dat haar gevarieerde spel het beste is met gras als ondergrond. Al maakte ze veel slordige fouten tegen Pliskova.

Barty vertrouwde op haar forehand en viel vaak terug op haar slice backhand. Ze liep in de derde set snel uit naar een 3-0 voorsprong in games en wist dat het moment dat ze in de voetsporen van haar voorbeeld zou treden dichterbij was dan ooit. ‘Ik ben Evonne heel dankbaar dat ze haar kennis altijd met mij heeft willen delen’, zei ze eerder deze week.

Barty had voor het toernooi om toestemming gevraagd voor het eerbetoon, in de vorm van het rokje. Na het winnende punt gingen op centre court de gedachten dan ook heel even vijftig jaar terug.

Meer over