Nieuws

Eerste wereldtitel binnen voor estafetteploeg op WK kortebaan; zilver voor Arno Kamminga

Nederland heeft het eerste goud gewonnen op de WK kortebaan in Abu Dhabi. De estafettezwemmers werden met overmacht wereldkampioen op de niet olympische estafette van de gemengde 4x50 meter wisselslag. Zilver was er voor Arno Kamminga op de 200 meter schoolslag.

Eline van Suchtelen
Arno Kamminga tijdens de 200 meter schoolslag. Beeld EPA
Arno Kamminga tijdens de 200 meter schoolslag.Beeld EPA

Het kwartet met Kira Toussaint, Arno Kamminga, Ranomi Kromowidjojo en Thom de Boer zwommen 1.36,20 seconden, twee honderdsten boven het eigen wereldrecord. Amerika werd tweede in 1.37,04 en Italië won brons in 1.37,29. Nederland was het enige land dat de estafette met een vrouw begon met Toussaint op de rugslag. Het werd daardoor een inhaalrace die eindigde met de wereldtitel.

Zilver voor Kamminga

Op de 200 meter schoolslag heeft Arno Kamminga een zilveren medaille gewonnen. Het was de eerste individuele WK-medaille voor de Nederlandse zwemploeg.

De 26-jarige schoolslagspecialist bleef in de finale een seconde boven zijn persoonlijke record van 2.01,43 seconden. Kamminga zwom 2.02,42 en kon daarmee niet tippen aan de Amerikaan Nic Fink, die de wereldtitel in 2.02,28 won. Zijn landgenoot Will Licon won brons in 2.02,84.

Kamminga ging de finale in met goede papieren voor zijn eerste wereldtitel, zeker toen de kersverse wereldkampioen op de 100 meter schoolslag, Ilya Shymanovich uit Belarus, zich niet kwalificeerde voor de eindstrijd op de dubbele afstand.

Overvol programma

De Nederlandse winnaar van olympisch zilver op de 100 en 200 meter schoolslag zwom de afgelopen maanden een veelvoud aan wedstrijden. Hij had een overvol programma met de wedstrijden in de commerciële zwemcompetitie ISL, de World Cups, de EK kortebaan en tot slot de WK.

Kamminga kwam in de Verenigde Arabische Emiraten vooralsnog niet aan zijn beste tijd en zei na afloop tegen de NOS dat dat mogelijk kwam door de locatie of de omschakeling naar warm weer. De Etihad Arena is een stadion die voor de mondiale titelstrijd werd omgebouwd tot zwembad. ‘Niemand zwemt hier zijn beste tijd. Misschien heeft de locatie daar wat mee te maken’, aldus Kamminga, die zei heel blij te zijn met zilver. Hij zwemt ook nog de 50 meter schoolslag.

Rugslagspecialiste

Ook Kira Toussaint kwam niet aan haar persoonlijke record in de finale van de 200 meter rugslag. De 27-jarige rugslagspecialiste werd met een tijd van 2.04,74 zevende. Ryan White uit Amerika won de wereldtitel in 2.01,58 seconden. Dat is een langzamere tijd dan de wedstrijd van een maand geleden waarin Toussaint de Europese titel won. In Kazan zwom ze nog 2.01,26.

In de finale van de 100 meter vrij eindigde Marrit Steenbergen naast het podium. Ze werd met 52,40 achtste. Siobhan Haughey uit Hongkong, die ook het goud op de 200 meter vrij had gewonnen, was de Zweedse zwemvedette Sarah Sjöström te snel af. Haughey won de wereldtitel in 50,98 en verbeterde daarmee het kampioenschapsrecord van Ranomi Kromowidjojo uit 2018.

Meer over