ReportageEmmen-Sparta

Eerste finalewedstrijd play-offs: Dick versus Dick, wie is de grootste?

Emmen denkt klaar te zijn voor de eredivisie. Die stap is nog zeker mogelijk na het 0-0-gelijkspel van donderdag tegen Sparta in de eerste finalewedstrijd van de play-offs.

Iwan Tol
Humor in Emmen. De trainer van tegenstander Sparta, Dick Advocaat, wordt op de hak genomen. Beeld ANP Pro Shots
Humor in Emmen. De trainer van tegenstander Sparta, Dick Advocaat, wordt op de hak genomen.Beeld ANP Pro Shots

In de vroege vooravond zijn in stadion De Oude Meerdijk de kunstlichten al ontstoken als Dick Advocaat tijdens de warming-up nieuwsgierig in het rond kijkt. Eén keer eerder was hij hier, eind jaren tachtig, om als trainer van Haarlem een speler te scouten. Nadien kwam Dick Advocaat nooit meer in Emmen.

Emmen speelt sinds 1985 in het betaald voetbal, maar nog nooit speelde de club in de eredivisie. Mogelijk komt daar snel verandering in nu de ploeg van trainer Dick Lukkien in de finale van de play-offs staat. Daarin wacht donderdagavond de ploeg van die andere Dick, Dick Advocaat. Vandaar het spandoek in het vak van het fanatieke deel van de Emmen-aanhang: ‘Our Dick is Bigger’.

Vanwege zijn geïsoleerde ligging, op het snijpunt van Oost- en Noord-Nederland, is Emmen niet een bekende plek in voetballand. In een interview in Voetbal International zei Michel van Oostrum, topscorer aller tijden van de club, dat het in de jaren negentig zelfs als een straf werd gezien om op de Meerdijk te voetballen. Hetzelfde werd altijd over Veendam beweerd, de club uit Oost-Groningen, die in 2013 ter ziele ging.

Is Emmen het nieuwe Veendam? Algemeen directeur Wim Beekman wil er niet in mee. ‘Veendam was alleen via een tweebaansweg bereikbaar, naar Emmen ga je over de snelweg.’

Het is bovendien maar net hoe je het bekijkt, stelt hij. ‘Als je wat Europeser denkt, dan is Emmen het centrale punt in een regio met het Ruhrgebied en Bremen en Hamburg.’ En met gevoel voor zelfspot: ‘Supporters van de eredivisieclubs kunnen gerust zijn, we hebben hier gewoon wifi, hoor.’

Voor aanvang van de eerste play-offwedstrijd tegen Sparta wordt op de middenstip gevierd dat hoofdsponsor Noordlease het contract met twee jaar heeft verlengd. Er zijn bloemen voor de directeur van het bedrijf en de clubmascotte, een tijger, huppelt opgewonden over het veld.

Er is ook slecht nieuws: de beloofde gratis T-shirts die het Dagblad van Noorden aan de fans zou uitdelen, zijn door een drukfout niet beschikbaar. Daarna schalt het clublied ‘Rood-Wit aan de bal’, door de luidsprekers; het teken dat de spelers in aantocht zijn.

Uitverkocht

Jarenlang speelde FC Emmen een marginale rol in het betaald voetbal. Publiek kwam er nauwelijks naar wedstrijden, ook dit seizoen niet. Maar nu de eredivisie lonkt, kon woensdag eindelijk weer eens het bordje ‘uitverkocht’ aan de stadionpoort worden gehangen alle 8301 stoeltjes zijn tegen Sparta bezet.

‘Drenten hebben niet direct de mond open, maar kijken de zaken eerst even aan’, legt directeur Beekman uit. Die gereserveerdheid van de Drent merkte hij ook in zijn vorige leven, als supermarkteigenaar.

‘Olijven deden het in het begin helemaal niet zo goed. Mensen hadden liever hun vertrouwde balletje gehakt. Maar nadat ze eenmaal een olijfje hadden geproefd, gingen ze overstag.’

Beekman weet ook wel dat Emmen geen Cambuur of FC Twente is, diepgewortelde volksclubs met een jarenlange historie. Maar mocht het zover komen, dan is de club volgens hem klaar voor de eredivisie. Er staat een mooi stadion in Emmen, met vier volwaardige tribunes. En over trainer Dick Lukkien niets dan lof.

De spelers van Emmen komen uit omliggende plaatsen als Ruinerwold en Borger. Bekende namen zitten er niet tussen, maar ze tonen deze avond geen enkel ontzag voor de gerenommeerde tegenstander met zijn beroemde trainer. Sarrend zingen de Emmen-fans richting het uitvak: ‘Ze gaan naar Twente toe, ze gaan naar Twente toe.’

Wie had dat zes jaar geleden gedacht? De kas was leeg, en het einde leek nabij voor Emmen. Tot Ronald Lubbers samen met een tiental andere sponsoren de club van de ondergang redde. Nu is hij voorzitter. ‘Voor de hele regio zou het goed zijn als we promoveren’, meent hij. Dat zijn vele Drenten met hem eens. Als het ooit kan, de eredivisie halen, is het nú. In de vorige thuiswedstrijd in de play-offs hing het spandoek: ‘De Hoogste Tied’.

Opportunistisch

In de tweede helft leidt het opportunistische voetbal van de thuisclub tot een handjevol mogelijkheden, maar cruciaal is het moment dat scheidsrechter Lindhout – door Advocaat langs de kant een paar keer ‘Kamphuis’ genoemd – een overtreding op Stijn Spierings door de vingers ziet, ook na het zien van de videobeelden. Emmen profiteert niet van de misvatting van de arbiter. Het blijft 0-0 aan De Oude Meerdijk.

Na afloop complimenteert trainer Dick Lukkien het publiek. ‘De sfeer was fenomenaal’, zegt hij. ‘Ze hebben ons er op moeilijke momenten doorheen gesleept.’

Naast hem knikt Dick Advocaat instemmend. De terugkeer, na lange tijd, in Emmen, beviel hem goed. Zondag coacht hij waarschijnlijk de laatste wedstrijd uit zijn omvangrijke carrière.

‘Laten we hopen dat de Sparta-fans dan net zo fanatiek zijn als ze hier vandaag in Emmen waren.’

Meer over