Eerste Europese optreden Zwolle snel ten einde

Jody Lukoki van PEC Zwolle reageert verslagen Beeld anp
Jody Lukoki van PEC Zwolle reageert verslagenBeeld anp

Sparta Praag 3 - PEC Zwolle 1

Te land en door de lucht waren ze naar Praag afgereisd, de bijna tweeduizend supporters van PEC Zwolle. Uiteraard hoopten ze live getuige te zijn van een Zwolse stunt in Europa, maar zo ver kwam het niet voor de Nederlandse bekerwinnaar en zijn fans. In de Generali Arena ging de ploeg van Ron Jans flink onderuit tegen Sparta Praag. Het werd een 3-1-nederlaag.

En zo kwam gisteravond dus een einde aan het eerste Europese optreden van Zwolle in het 104-jarige geschiedenis van de club. Een stunt was het weliswaar niet geworden, maar een belevenis wel. Bijna vertederend was de foto die directeur Edward van Wonderen van het pre-matchdiner de wereld instuurde. En op weg naar de Tsjechische hoofdstad schreef voorzitter Adriaan Visser dat hij over roze wolken vloog.

Juist om het treffen in Praag, het eerste Europese optreden in de geschiedenis van de club, niet het karakter van een schoolreisje te geven, benadrukte Jans van tevoren dat zijn spelers niet als toeristen naar Praag waren gekomen, maar als ferme kerels die voor een ticket voor de groepsfase van de Europa League gingen strijden. Daar had hij, na de 1-1 in het IJsseldeltastadion, nog genoeg mogelijkheden voor gezien.

Heel even leek Jans het gelijk aan zijn zijde te krijgen. Zowel Tomas Necid als Jesper Drost hadden al vroeg in de wedstrijd de openingstreffer op hun schoen, maar beiden stuitten op doelman Bicik.

undefined

Dure missers
Achteraf bleken het dure missers te zijn, want in plaats van 0-2 stond er na tien minuten met grote cijfers 1-0 op het grote scorebord. Het was Maikel van der Werff, die vorige week ook al een penalty mistte, die de bal achterin niet goed verwerkte. Ladislav Krejci kon zodoende recht op doelman Diederik Boer aflopen. Hij liet de kans niet onbenut.

Het duurde even voordat Zwolle de mentale tik te boven was gekomen. En hoewel de ploeg zich gaande weg herstelde en weer onbevangen de aanval opzocht, liep het vlak voor rust opnieuw averij op. Dit keer betekende dat de genadeklap.

Weer ging er slordig balverlies aan het Praagse doelpunt vooraf. Nu was het Ryan Thomas die een pass van Bart van Hintum niet snel genoeg onder controle kreeg. Aanvaller Borek Dockal van Sparta Praag mocht daarna vrij doorlopen richting strafschopgebied en aanleggen voor een schot, dat via de benen van de arme Van der Werff achter doelman Diederik Boer verdween: 2-0.

Het betere van het spel hebben en toch met een ruime achterstand de kleedkamer opzoeken bij rust, het waren de keiharde Europese wetten waarmee PEC tegen de recordkampioen van Tsjechië te maken kreeg. In de tweede helft kwam daar nog eens de allesbeslissende 3-0 van Brabec overheen, waardoor even een grote deceptie dreigde.

Dat werd het niet, ook al omdat Nijland tien minuten voor tijd de wedstrijd (weghalen) vanaf 11 meter nog de eretreffer scoorde. Zodoende konden de fans toch nog met opgeheven hoofd in de bus naar huis stappen. Het was al met al toch een mooi avontuur geweest.

Je zou het daarom bijna elke andere provincieclubs uit de subtop bijna willen toeschreeuwen: maak van de KNVB-beker een speerpunt in het beleid. Benoem het als doelstelling. PEC Zwolle maakte vorig jaar echt werk van de bekerfinale, won afgemeten van Ajax, en verkeerde nadien bijna onafgebroken in een permanente staat van opwinding. Tot gisteravond in Praag dus, waar het weer ongenadig van de roze wolk afdonderde en het avontuur ruw zag onderbroken.

Maikel van der Werff van PEC Zwolle in strijd om de bal met Marek Matejovsky van Sparta Prague Beeld anp
Maikel van der Werff van PEC Zwolle in strijd om de bal met Marek Matejovsky van Sparta PragueBeeld anp
Meer over