Eerste divisie: De Graafschap loopt in op koploper

RIJSWIJK (ANP) - De Graafschap heeft vrijdagavond in de eerste divisie de wedstrijd bij het eveneens hooggeklasseerde Veendam gewonnen, 4-1. De Doetinchemmers blijven daardoor als enige in het spoor van RBC.

De koploper verloor in Leeuwarden van Cambuur 2-1. Het verschil tussen de nummers één en twee is nu nog maar twee punten.

Binnen een kwartier al stond De Graafschap met 2-0 voor bij Veendam, dat dit seizoen op eigen veld nog niet verloor. Berry Powel maakte beide treffers. Kort na de hervatting zorgde Marnix Kolder, evenals Powel hoog op de topscorerslijst, voor 2-1.

Binnen tien minuten liep De Graafschap door Lasse Schöne weer verder uit. Een kwartier voor het einde zorgde Powel voor de 4-1, zijn 16e van het seizoen.

Den Bosch-VVV

Den Bosch en VVV Venlo, op de ranglijst bij aanvang gedeeld derde, hielden elkaar in Brabant lang in evenwicht. Pas na bijna een uur viel het enige doelpunt. Die was van Limburgse makelij. Frank van Kouwen scoorde.

In Friesland had RBC 19 minuten nodig om op voorsprong te komen. Melvin Fleur maakte de openingstreffer. Direct van de afstrap maakte Cambuur gelijk. Daarvoor was Jeroen Ketting verantwoordelijk. Tien minuten voor tijd besliste Joris van Rooijen het duel in Fries voordeel. Het verlies van de lijstaanvoerder was verrassend. Cambuur begon als nummer 17 aan de ontmoeting.

De komende weken ontvangt RBC twee naaste belagers. Komende woensdag komt FC Den Bosch naar Roosendaal, in de volgende speelronde, na de winterstop, is De Graafschap er te gast.

Volendam-MVV

Volendam sloot bij MVV af met een nederlaag (1-0) en slechts negen man. In blessuretijd werden Niels van Duijn en Charles Dissels uit het veld gestuurd. De Maastrichtste treffer kwam van Drazen Brncic.

Helmond Sport won voor de derde keer dit seizoen. Slachtoffer was Haarlem, 1-0. Het doelpunt kwam van Martijn Barta. Aangezien Eindhoven een punt pakte (1-1 bij Omniworld) bleef Vanenburgs formatie wel laatste.

Meer over