Eerste Belgische titel voor AA Gent

De Belgische voetbalclub AA Gent heeft historie geschreven. De 'Buffalo's' verzekerden zich vandaag met winst op Standard Luik (2-0) van de eerste landstitel in de lange clubhistorie. De ploeg van trainer Hein Vanhaezebrouck sloot de reguliere competitie als tweede af achter Club Brugge, maar sloeg daarna toe in de play-offs. AA Gent won zes van de negen wedstrijden, verloor slechts één keer en mocht donderdag al tijdens de voorlaatste speelronde groot feest vieren. Aanvoerder Sven Kums (ex-Heerenveen) en Renato Neto uit een strafschop maakten de doelpunten voor de thuisclub in de nieuwe en kolkende Ghelamco Arena.

null Beeld belga
Beeld belga

AA Gent maakte een einde aan de hegemonie van Anderlecht in België. De recordkampioen uit Brussel pakte de afgelopen drie jaar de landstitel, maar moet nu het verrassende elftal van Vanhaezebrouck voor zich dulden. AA Gent gaat als kampioen van België volgend seizoen de Champions League in.

Naast Kums spelen nog meer spelers met een verleden in de eredivisie bij AA Gent: doelman Brian Vandenbussche (Heerenveen), verdediger Lasse Nielsen (NEC), middenvelder Nana Asare (FC Utrecht) en aanvaller Nicklas Pedersen (FC Groningen).

Anderlecht verspeelde donderdag tegen Kortrijk een voorsprong van 2-0 en moest genoegen nemen met een gelijkspel (2-2). De ploeg van reserve Bram Nuytinck werd op de ranglijst gepasseerd door Club Brugge, dat Charleroi met 3-2 versloeg. Ruud Vormer en Stefano Denswil speelden de hele wedstrijd voor de ploeg van trainer Michel Preud'homme, die vijf punten minder heeft dan de nieuwe kampioen AA Gent.

null Beeld belga
Beeld belga
null Beeld belga
Beeld belga
Meer over