Eens in de zeven jaar scoort Burgman

Aan alles komt een einde, dus ook aan de heerschappij van Dick Jaspers bij de Masters driebanden. Na vijf edities en een ongekende reeks van 32 gewonnen partijen op rij is hij de titel kwijt....

Van onze verslaggever Ab Schreijnders

Het tiende toernooi in Veghel had een wonderlijk verloop. Het hoogtepunt was niet de finale zondagmiddag, waarin Burgman op vrij eenvoudige wijze in ruim zeven kwarier afrekende met Ad Koorevaar (3-0), maar een dag eerder: de kwartfinale tussen Jaspers en Burgman.

Die partij werd door de speler uit Baarn, tegenwoordig woonachtig in Haarlem, met 3-2 gewonnen en had de allure van een eindstrijd. Zowel Jaspers als hij eindigde op moyennes van boven de twee.

Jaspers was teleurgesteld maar niet aangeslagen door zijn toch wel onverwachte nederlaag. Voor Burgman, niet alleen twee maal nationaal kampioen in het driebanden maar in het verleden ook in de kaderspelen en het libre een topper in Nederland, was de wedstrijd tegen Jaspers het keerpunt in de vijfdaagse.

De laatste twee jaar had hij door een ongelukkige loting Jaspers ook al vóór de finale getroffen. Balend liep hij vrijdagavond door De Blauwe Kei. Het lot had de toptwee weer aan elkaar gekoppeld. Burgman pleitte dan ook voor een 'geleide' loting op grond van de verrichtingen in de poulewedstrijden, en niet door een graai in een beker met namen. Jaspers sloot zich daar trouwens van harte bij aan.

Al met al maakt Jaspers op dit moment door wat de meeste van zijn opponenten voelen als ze tegen hém moeten spelen. Met dit verschil: Jaspers verdient er zijn brood mee, de anderen zijn op een enkele uitzondering na (Van Kuyk, Tijssens) hooguit semi-prof. Zo bestiert Burgman een eetcafé, en hebben Havermans en Arnouts soortgelijke etablissementen in respectievelijk Etten-Leur en Zundert.

Koorevaar (41) doet er ook iets bij. Hij geeft biljartles en demonstraties. Bovendien is hij zanger-entertainer; hij covert artiesten uit binnen-en buitenland. De microfoon was na het toernooi dan ook weer voor hem. Maar hij maakte met My way, Please release me en You'll never walk alone meer indruk dan met zijn keu een paar uur eerder op het blauwe laken.

Burgman heeft heel lang driebanden met het werk in het zijn café gecombineerd. Nu zijn privé-omstandigheden zijn veranderd, overweegt hij serieus om meer tijd in het spel te steken. 'Ik denk dat er meer in zit. Ik ben tenslotte pas 38.' Burgman is internationaal gezien niet zo verwend als Jaspers, elfvoudig kampioen, oud-wereldkampioen en tweevoudig wereldbekerhouder. Burgman won één keer een World-Cuptoernooi, zeven jaar geleden in Zuid-Korea. In de competitie heeft hij wel geregeld uitschieters, zoals onlangs een serie van 22.

Door de uitschakeling van Jaspers zag de indeling van de halve finales er uiterst verrassend uit. Koorevaar en Burgman kregen in de voorlaatste ronde gezelschap van Jean van Erp (29) en John Tijssens. Van Erp, uit het naburige Heeswijk afkomstig, had een grote schare supporters (uit biljart- én voetbalwereld) meegebracht; met toeters en al.

Tilburger Tijssens (34) is ook interessant voor het publiek. Hij houdt van een razend tempo (zijn bijnamen luiden Boom Boom Johnny en Cannonball Johnny), maar maakt daardoor ook veel onnodige fouten. Altijd goed voor spektakel is de speler van eredivisieteam Goes die na dit seioen naar Utrecht verhuist. In de halve finale tegen Koorevaar was hij na een misser zo kwaad dat hij een keiharde klap op het laken gaf (het kostte hem een waarschuwing van de arbiter). Vervolgens smeet hij na een andere fout zijn krijtje weg. Het belandde met een boog precies in de karaf water die een eind verder op de tafel staat voor de spelers.

Van Erp en Tijssens bereikten uiteindelijk de finale niet. Die laatste wedstrijd speelden Burgman en Koorevaar, en erg enerverend was het niet. Jaspers, hoog op de tribunes gezeten, zat zich ongetwijfeld te verbijten. Ook al omdat tijdens zíjn partij tegen Burgman geen televisie-camera's in de buurt waren.

Meer over