Een tumultueuze rit met een chaotisch slot

Tom Steels kwam bij een snelheid van ruim zestig kilometer opeens overeind, de finish al binnen handbereik. Maar hij wist zich kansloos voor de zege, pakte de bidon uit zijn houder en gooide die hard in de richting van Frédéric Moncassin....

Van onze verslaggever

Bart Jungmann

MARENNES

Het was een tumultueuze aankomst gistermiddag aan de zuid-west-kust van Frankrijk. Alle matadoren van de sprint hadden zich in Marennes voorin gemeld voor een van de laatste mogelijkheden op een zege in de massasprint.

Er werd tegen elkaar gehangen en geduwd. Groene-truidrager Zabel maakte voor zichzelf de weg vrij door met zijn hoofd de Australische Rabo-sprinter McEwen opzij te duwen.

Dat had een kettingreactie tot gevolg, waarin de Fransman Moncassin de doorgang voor Tom Steels afsneed, reden voor de Belg om zijn drankfles in grote woede naar Moncassin te mikken.

Na afloop reed Steels meteen naar de Fransman toe om hem de huid vol te schelden. Maar Moncassin pleitte zich meteen vrij door te verwijzen naar Zabel, waarna de twee rivalen meteen vrede sloten, in de wetenschap dat de jury hier maar beter buiten kon blijven.

De jury liet het er echter niet bij zitten en kwam bijeen zonder dat er protest werd ingediend. Na het zien van de tv-beelden was het vonnis snel geveld: Steels werd beboet met 200 Zwitserse francs en uit de strijd genomen omdat hij de gezondheid van zijn collega's in gevaar had gebracht.

Zabel werd wegens zijn onreglementaire sprint als laatst aankomende geklasseerd. Ook hij kreeg een boete van 200 Zwitserse francs. Telekom-ploegleider Walter Godefroot ging daartegen in beroep, maar dat werd afgewezen.

Moncassin kwam met de schrik vrij, maar hem achtervolgt nog altijd een akkefietje met de Duitser Rolf Aldag, ook een Telekom-coureur. Aldag zou hem in een massasprint in de Dauphiné Libéré hebben gehinderd, waarna Moncassin hem na de streep achtervolgde en de neus van Aldag brak met een welgemikte kopstoot. Aldag, die zich van geen kwaad bewust was, heeft een aanklacht ingediend tegen Moncassin wegens gederfde inkomsten. De belangen zijn op dit moment zo groot dat de onderlinge verhoudingen er behoorlijk onder lijden.

De zesde etappe van Le Blanc naar Marennes over ruim 215 kilometer werd ontsierd door valpartijen, net als in de eerste ritten het geval was. Alleen ging het toen steeds in de finales mis doordat geen van de ploegen zich de kans op een ritzege wilde laten ontglippen.

Vrijdag ging het voor het eerst westwaarts en er stond een behoorlijke tegenwind. De renners reden zo dicht mogelijk op elkaar om uit de wind te kunnen rijden. Het was dringen geblazen en een ongeluk zat in een klein hoekje. Zabel: 'Er hoeft er dan maar één te slapen en je hebt een botsing.'

Op de weg naar de kust waren dat er drie. Ze bleven niet zonder gevolgen. Nadat woensdag en donderdag de Zwitsers Rominger en Zülle (hij bleek zijn net herstelde sleutelbeen opnieuw gebroken te hebben en is vrijdag geopereerd), kon gisteren Jevgeni Berzin van het lijstje kanshebbers op de eindzege worden geschrapt. Ook hij moest afhaken wegens deze typische wielerkwetsuur.

De 27-jarige Rus was aan de Ronde van Frankrijk begonnen in de hoop een mislukte Giro goed te maken. Drie jaar geleden was hij nog winnaar van de Ronde van Italië, maar daarna heeft hij nooit meer zijn talent in klinkende overwinningen kunnen omzetten.

Behalve Berzin moest Leon van Bon opgeven. Hij brak zijn middenhandsbeentje bij een val, waarbij hij Michael Boogerd bovenop zich kreeg. Van Bon reed de etappe nog wel uit, maar ging na afloop door naar het ziekenhuis waar de oorzaak van zijn hevige pijn werd vastgesteld.

Ook vorig jaar moest Van Bon de strijd voortijdig staken in de Tour. Hij was in de proloog in Den Bosch gevallen, reed wel nog zeven dagen door, maar moest toen opgeven; nota bene in de bolletjestrui die hij net een dag eerder van ploeggenoot Danny Nelissen had overgenomen.

De Tour raakte verder een van zijn opvallendste gezichten kwijt. De Oezbeek Djamoline Abdoesjaparov bleek na de tweede rit, waarin hij als vijftiende eindigde, op dopegebruik te zijn betrapt.

Abdoesjaparov won in totaal negen Tourritten en eindigde drie keer in Parijs met de groene trui om de schouders. Ook in de zesde etappe van gisteren deed hij van zich spreken. Samen met de Zwitser Jaermann was hij een tijdje weg en in de eindsprint eindigde Abdoe als derde, een tevergeefse inspanning, zoals later bleek.

Meer over