Een streekploeg in de eredivisie

Verdellen, Van Kouwen, Ofrany en Soltani wonnen van Obodai, Van den Bergh, Van Diemen en Vertonghen. Teamverband versloeg individualisme....

Van onze verslaggever Willem Vissers

Voor het eerst sinds 2002, het jaar waarin Fortuna Sittard degradeerde en een langdurig gevecht aanging met het dreigende faillissement, is de provincie Limburg volgend seizoen met twee clubs vertegenwoordigd in de eredivisie: Roda JC en VVV-Venlo.

De Koel vulde zich zondagmiddag met gelukzaligheid, toen VVV de beslissende wedstrijd in de play-offs met 3-0 won van RKC, dat na 19 jaar afscheid neemt van de hoogste klasse. Noord-Brabant verloor een jaar na RBC opnieuw een club en houdt nog drie vertegenwoordigers over op het hoogste niveau: PSV, Willem II en NAC.

Van Kouwen schoot al na een paar minuten een vrije trap tussen de handen van grabbelaar Lemmens door, waarna ook Kantelberg en routinier Derksen scoorden. Het volk nam na de 3-0 bezit van het veld, om na een verzoek van de omroeper gedisciplineerd terug te keren naar de zitjes.

De promotie is een prestatie van formaat, vooral omdat VVV het seizoen begon met de nodige onzekerheid. De excentrieke trainer Neumann werd vervangen door André Wetzel, die als hoofdtrainer weinig ervaring had. De beste speler, middenvelder Marcel Meeuwis, vertrok naar Roda JC. Met een ploeg zonder nationaal aansprekende voetballers eindigde VVV op de tweede plaats.

RKC mag ook niet klagen dat het het aflegde tegen typisch voetbal uit de eerste divisie, want dat speelt VVV niet. De ploeg legt traditioneel Hollands spel op de mat, met aanvallers op de vleugels en liefst een nummer tien achter de spitsen.

VVV heeft nooit meegedaan aan allerlei modernismen in het voetbal. Hoewel er vergevorderde plannen zijn om een nieuw stadion te bouwen, bleef de club vooralsnog De Koel trouw, het stadion aan de rand van het centrum dat door de ligging in een kuil zo imposant is. De Koel is fraai verbouwd, heeft overigens nog maar 6000 plaatsen, en kan nog wel een paar jaar mee.

De beleidsbepalers in Venlo spraken hun vertrouwen uit in spelers uit de regio. Frank van Kouwen is geboren in Weert, Sjors Verdellen in Tegelen, Rachid Ofrany in Roermond, Niels Fleuren in Boxmeer, Leon Kantelberg in Eindhoven, Dirk-Jan Derksen in Tiel, Bas Jacobs in Heerlen, Willem Janssen in Nijmegen en Edwin Linssen in Neeritter. Een aantal reserves komt uit Venlo en Roermond.

Vergelijk dat eens met Roda JC, dat zich de laatste jaren ontwikkelde tot een reservaat van voetballers uit Afrika, België en Oost-Europa. Op een gegeven moment speelde Roda duels zonder ook maar één Nederlander.

Het jammerlijke voor VVV is dat Roda JC sinds de entree van trainer Stevens, die in de winterstop werd opgevolgd door zijn assistent Atteveld, probeert het elftal weer een nationaal aangezicht te geven. Twee van de dragende spelers van VVV verhuizen deze zomer derhalve naar Kerkrade: Van Kouwen en spelmaker Willem Janssen, die het duel miste door een schorsing.

VVV denkt de begroting op te krikken van 3,5 miljoen naar 6,5 miljoen euro. Dat is nog altijd minder dan het budget van RKC afgelopen jaargang was. Ook zal de club zich moeten roeren op de transfermarkt.

Janssen en Van Kouwen vertrekken dus naar Roda, Ammi naar NAC en doelman Baart naar NEC. Technisch directeur Allach verschaft binnenkort duidelijkheid over zijn toekomst.

Maar, zoals voormalig voorzitter Sprengers al zei: ‘Maak je geen zorgen voor de dag van morgen. Geniet en probeer in de eredivisie te blijven. Lukt dat niet, dan gaat het leven gewoon verder.’

En zo is het. Vanaf het bordes in het stadscentrum zongen de spelers dat ze Europa ingaan. Met een gelukzalig gevoel stapten ze ’s nachts in het vliegtuig naar Kreta, voor het jaarlijkse uitstapje. Dat zal een feest worden.

VVV-speler Ahmed Ammi reageert geëmotioneerd op de promotie van de club uit Venlo naar de Eredivisie. De Limburgers waren zondag in de beslissende wedstrijd van de play-offs met 3-0 te sterk voor RKC. De Waalwijkers degraderen daardoor uit de eredivisie. (ANP) Beeld ANP
VVV-speler Ahmed Ammi reageert geëmotioneerd op de promotie van de club uit Venlo naar de Eredivisie. De Limburgers waren zondag in de beslissende wedstrijd van de play-offs met 3-0 te sterk voor RKC. De Waalwijkers degraderen daardoor uit de eredivisie. (ANP)Beeld ANP
Meer over