Winnaars van de dag

Een opmerkelijke finale bij hoogspringen levert twee gouden plakken op

Of er niet een gouden medaille bij kon? Mutaz Essa Barshim uit Qatar, de grote favoriet bij het hoogspringen, sprong precies 2,37 meter in het olympisch stadion in Tokio. Maar de Italiaan Gianmarco Tamberi deed dat ook. Verwarring alom, want voor wie was dan het goud?

Gianmarco Tamberi springt Mutaz Essa Barshim in de armen nadat ze horen dat ze allebei goud hebben gewonnen. Beeld EPA
Gianmarco Tamberi springt Mutaz Essa Barshim in de armen nadat ze horen dat ze allebei goud hebben gewonnen.Beeld EPA

De ongewone situatie in de hoogspringfinale leidde tot een discussie bij de scheidsrechter. In eerste instantie werd er een jump-off voorgesteld om de olympisch kampioen te bepalen. Tot Barshim vroeg of er niet gewoon twee gouden medailles waren. En zo waren er opeens twee olympisch kampioenen hoogspringen.

Barshim en Tamberi gingen allebei over 2,37 meter in precies evenveel pogingen. Toen de lat op 2,39 meter lag, viel die tot drie keer toe eraf. Ook Maksim Nedasekau uit Belarus kwam over de 2,37, maar hij had meer pogingen nodig en won daardoor brons.

Olympisch goud was de enige prijs die nog ontbrak op het palmares van Barshim. De 30-jarige Qatarees won al twee keer zilver op de Spelen en werd in 2017 en 2019 wereldkampioen. Zijn Italiaanse vriend Tamberi won nog nooit op het olympisch toneel. Enkele dagen voordat de Spelen van Rio in 2016 begonnen, brak hij zijn enkel. Op het gips schreef hij destijds ‘Road to Tokio 2020’. Toen de Spelen met een jaar werden uitgesteld, streepte hij 2020 door en krabbelde er 2021 onder.

Tamberi was uitzinnig van vreugde nadat Barshim vroeg of ze beiden goud konden krijgen. De 29-jarige Italiaan sprong de Qatarees in de armen en liet zich van geluk op het tartan vallen. Met de nationale vlag om zijn schouders omhelsde hij iedereen die hij tegenkwam. Toen de Italiaan Lamont Marcell Jacobs daarna als grote verrassing uit de bus kwam op de 100 meter sprint, was het Italiaanse feest compleet.

Meer over