Een onopvallend en dus goed debuut

Iedereen waarschuwde hem voor de mondigheid van Nederlandse voetballers. Ook zou hij moeten oppassen voor de spreekkoren van de Haagse supporters....

Nooit floot een buitenlander een duel in de eredivisie. Verbist (37) uit het plaatsje Duffel, vlakbij Antwerpen, genoot de primeur samen met zijn assistenten Mark Simons en Rudi Verbruggen. Het is een gevolg van de samenwerking tussen de KNVB en de Belgische bond.

Het doel is de arbiters meer internationale ervaring op te laten doen. Verbist was verbaasd over het spel van ADO Den Haag. 'Het was een aangename pot voetbal. Ik had niet zo'n hoog niveau verwacht, gezien ADO's klassering.'

De Belg zag verder weinig verschillen met een wedstrijd in zijn eiegn land. Opvallend vond hij dat een aantal vooroordelen niet werd bevestigd. 'Er is mij verteld dat de spelers hier zo mondig zijn, maar dat viel mee. Wellicht omdat ze mij niet kennen.' Slechts twee keer leverde een speler commentaar op een van zijn besluiten.

Jeffrey van As, aanvoerder van Den Haag, was er een van. 'Willem II was aan het tijdrekken. Dus ik vroeg aan de scheids of ze in België ook tijd bijtellen.' Van As vond dat Verbist goed floot, maar bij twijfelgevallen de zijde van Willem II koos. 'Misschien omdat hier een paar Belgen spelen.' Ook de Haagse supporters verstoorden het feestje niet. Het hatelijke gezang bleef uit.

In het dagelijks leven is Verbist medewerker van een expeditiebedrijf. Sinds acht jaar leidt hij duels in de Belgische eredivisie, de eerste klasse. Internationaal floot hij twee wedstrijden in de UEFA Cup. Tot de Europese top behoort hij niet: net als Nederland mag ook België deze zomer geen scheidsrechter afvaardigen naar het EK in Portugal.

Gisteren viel Verbist niet op. 'Dat is een goed teken voor een scheidsrechter.' De Belg gaf drie gele kaarten, waarvan twee voor Kofi Mensah. 'Zijn tackles kwamen te laat.' De andere gele kaart was voor Cedric van der Gun, na een harde overtreding.

Het duel werd in de tweede helft grimmig, maar Verbist kwam steeds op tijd tussenbeide, ook bijvoorbeeld toen Tilburger Frank van Mosselveld en Van As elkaar te lijf gingen. In de eerste helft ging drie keer een speler van Willem II in het Haagse zestienmetergebied naar de grond. Alle keren floot de scheidsrechter terecht niet voor een strafschop.

Verbist kreeg dan ook van alle kanten lof toegezwaaid. 'Hij deed het goed. Een paar keer floot hij in hun voordeel, maar je zit hier natuurlijk wel dicht bij de grens', zei Lex Schoenmaker, trainer van ADO Den Haag.

De voorbereiding ging anders dan de Belgen gewend zijn. 'We zaten een uur voor aanvang een kopje koffie te drinken met bestuursleden en voorzitters van beide clubs', zei assistent-scheidsrechter Verbruggen verbaasd. 'In België worden we ontvangen en begeleid door een man van de thuisclub ons. En dat is het dan.'

Verbruggen assisteerde al een keer eerder in Nederland, tijdens de wedstrijd VVV -De Graafschap in de eerste divisie. 'Er zaten zesduizend mensen op de tribune. In de Belgische tweede klasse zijn dat er hooguit driehonderd.'

Naast dat duel werden dit seizoen nog zes andere wedstrijden in de eerste divisie geleid door Belgen, en omgekeerd. Omdat dit zonder problemen verliep, werd besloten om het project uit te breiden tot de hoogste afdelingen.

Willem II -ADO Den Haag was de eerste van drie wedstrijden in de eredivisie die dit seizoen door een Belg worden gefloten. De andere twee zijn nog niet bekend.

Meer over