Een onbegrijpelijk snelle rentree

Op de valreep is Taeke Taekema alsnog fit voor de EK hockey. Bondscoach Oltmans had hem al afgeschreven...

Van onze verslaggever Ronald ten Brink

De gebleekte lokken zijn verdwenen, de voet is weer geheeld en het vizier staat al aardig op scherp. In twee interlands tegen Frankrijk moest Taeke Taekema zich bewijzen. Zelf voelde hij geen druk, Roelant Oltmans des te meer. De coach van de nationale hockeyploeg had zijn nek uitgestoken.

Taekema stond zaterdag in het veld alsof hij nooit was weggeweest. ‘Zo voelde het ook’, zei hij na afloop. Oltmans zag het tweeluik als een examen, Taekema niet. ‘De kans dat ik hem donderdag in de EK-selectie opneem, is heel groot’, sprak de coach opgelucht. ‘En dat is een understatement.’

Pas vier weken is de nationale strafcornerspecialist verlost van de pijn die hem dertien maanden kwelde. Vorig jaar juni liep hij in de training een stressfractuur aan de linkervoet op, een maand later won hij ondanks die handicap de Champions Trophy. Pas na dat toernooi in Terrassa werd de breuk geconstateerd.

Ondanks die diagnose besloot hij toch het WK te spelen. In de aanloop naar Mönchengladbach trainde hij voornamelijk in het zwembad en hield hij met aquajogging zijn conditie op peil. Pas een week voor het WK betrad hij weer het veld.

‘Ik wist dat mijn voet meer schade kon oplopen. Ik had hem zelfs helemaal kunnen breken. Maar in Terrassa was het ook goed gegaan. In overleg met de artsen van de bond en mijn club Amsterdam hebben we dat risico genomen’, aldus Taekema, die na de uiteindelijke zevende plaats bij het WK diep teleurgesteld was.

Eind oktober werd hij geopereerd. Zijn voet zat elf weken in het gips. Begin februari was de breuk geheeld, in de loop van maart waren de wonden gedicht. Enigszins geforceerd maakte hij zijn rentree bij Amsterdam. Hij hoopte zijn club alsnog naar de play-offs te leiden.

Hij speelde de laatste zeven duels, maar het doel werd niet bereikt. Erger was dat na elke wedstrijd een nieuwe terugslag kwam. Ongrijpbare pijntjes kwelden hem. Na de competitie werd vastgesteld dat hij aan dystrofie leed, een ontregeling van de zenuwbanen.

Spijt heeft hij niet van zijn achteraf bezien te snelle rentree. ‘Voor mijn gevoel moest ik het doen. Er was geen medische reden om niet te spelen. Ik ben er niet beter, maar ook niet slechter van geworden. Ik weet nu wel dat het mijn herstel heeft vertraagd.’

Met gedoseerde trainingen en permanente fysiotherapie ging hij een traject in dat hem geleidelijk op zijn oude niveau moest terugbrengen. Maar het geduld van Oltmans kende grenzen. In juni vroeg de bondscoach ex-international Bram Lomans terug in de nationale selectie. De deadline voor Taekema stelde hij op begin juli.

Om alsnog aan te kunnen sluiten voor een trainingskamp in China werd van Taekema begin vorige maand een fitheidstest verwacht. Op advies van bondsarts Verstappen en clubarts Brennikmeijer liet hij dit ultimatum verstrijken.

‘Ik zat toen op 95 procent, maar zij raadden mij aan geen risico te nemen en me net als daarvoor te richten op 10 augustus, wanneer Amsterdam aan de voorbereiding op de competitie begint. Rationeel had ik geen problemen met die beslissing, maar emotioneel deed het mij heel veel.’

Oltmans haalde een streep door de naam van Taekema en de bond kwam zelfs met een officieel persbericht dat zijn herstel goed verliep, maar dat hij de EK niet zou halen. Taekema zelf hield dat toernooi echter altijd in het achterhoofd en gooide er nog een schepje bovenop, toen hij zijn voet weer maximaal kon belasten.

‘Ik wil een nieuwe stap maken’, meldde hij Oltmans na diens terugkeer uit China. De bondscoach bracht hem onder bij Jong Oranje, waar hij volgens trainer Michel van den Heuvel ‘knetterhard’ trainde.

‘Onbegrijpelijk snel ging het ineens’, zegt Oltmans achteraf. Mede omdat de rentree van Lomans op het hoogste niveau onbevredigend verliep, besloot de bondscoach tot een drastische ingreep. Hij bedankte herintreder Lomans voor bewezen diensten. Vorige week dinsdag keerde Taekema terug in de selectie.

Tegen Frankrijk toonde Taekema aan dat Oltmans de goede keus heeft gemaakt. Donderdag scoorde hij in Amersfoort uit 3 van de 4 strafcorners en zaterdag kwam hij in Rotterdam tot 2 uit 7.

‘Strafcorners pushen verleer je niet zo snel’, stelde hij zelf nuchter vast. ‘Ongelooflijk knap’, noemde Oltmans de wijze waarop Taekema zich na zijn lange afwezigheid manifesteerde. ‘En dan doel ik ook op de dynamiek die hij in het veld terugbrengt. Ik ben heel erg blij met zijn terugkeer.’

Meer over