VoorwoordChef sport Mark van Driel

Een nieuwe start in een andere wereld

null Beeld

Er kwamen sussende woorden uit Tokio, begin maart, toen het coronavirus nog een bescheiden verschijnsel leek. Natuurlijk gaan de Olympische Spelen door, alles volgens schema, met volle kracht vooruit. De zomerse hitte in de Japanse hoofdstad leek voor de sporters en toeschouwers een groter probleem dan covid-19.

Met de hitte bleek het in juli en augustus mee te vallen, al waren er in Tokio geen topsporters die dat uit eigen waarneming konden vaststellen. Japan zit vanwege corona voor de meeste buitenlanders op slot. De Spelen zijn verschoven naar volgend jaar, net als veel andere evenementen. Of ze kunnen plaatsvinden, wanneer en hoe, durft niemand met zekerheid te zeggen.

Elke sportwedstrijd is momenteel een experiment. Dat gold voor de Champions League, eerder deze maand in Portugal. Dat geldt voor de US Open en Roland Garros, de tennistoernooien die vanaf volgende week worden georganiseerd. En dat gaat helemaal op voor de Tour de France, het wielercircus dat sinds zaterdag rondtrekt door een landstreek met waarschuwingscode oranje. Steeds opnieuw is de vraag of het virus zich zal verspreiden via fysiek contact tussen topsporters en de eventuele toeschouwers.

Economische noodzaak drijft de sport tot deze experimenten. Er gaan miljarden om in de vermaaksindustrie, er staat veel werkgelegenheid op het spel. Om het voortbestaan van toernooien, competities en clubs niet in gevaar te brengen, is een waaier aan nieuwe spelregels gecreëerd. In strenge nota’s is vastgelegd hoe de sport dient om te gaan met corona, de onzichtbare tegenstander die elke wedstrijd kan opduiken.

Die dreiging heeft de sport veranderd, versoberd, ontdaan van emotionele lading die een mooie actie of toptijd krijgt in een vol stadion. Het is een gemis voor de toeschouwers en de sporters, al lijken met name voetballers en Amerikaanse basketballers zich snel te hebben aangepast aan de nieuwe situatie. Ze spelen nu voor zichzelf en hun teamgenoten, zoals in hun jeugd, toen het spelplezier niet afhing van kijkcijfers of winstpremies.

De grootste verandering is waarschijnlijk de enorme invloed van de arts. De dokter bepaalt. Bij wijze van voorbeeld: Tom Dumoulin wordt uit de Tour gezet als twee mecaniciens van zijn ploeg positief testen op corona, ook als hij in de gele trui rijdt en geen ziekteverschijnselen heeft. Zijn persoonlijke belang is volledig ondergeschikt aan dat van de wielersport: de Tour de France kan zich geen corona-uitbraak veroorloven.

Dat wordt het beeld de komende tijd, van de eredivisie tot in Tokio. Elke sportvedette kan door corona op een volstrekt willekeurig moment worden weggerukt uit de competitie, plotsklaps gereduceerd van favoriet tot ongewenste figurant. Dat wordt wennen, voor de fans en voor perfectionistische topsporters, die het liefst de regie voeren over hun eigen lot.

Meer over