Een-na-laatste worden is het doel

VVV verloor zondag pas voor de eerste keer dit seizoen. RKC leed zaterdag alweer de zevende nederlaag. De ene club die promoveert is de andere niet....

Als je in de hoek zit waar de klappen vallen, kun je je wel boos maken over de onrechtvaardigheid van die klappen, maar ze vallen niet voor niets.

Zeven wedstrijden gespeeld, zeven wedstrijden verloren. Slechts drie doelpunten gescoord, al 19 tegentreffers. Laatste in de stand met een achterstand van vier punten op nummer voorlaatst en dat is Heerenveen, ook niet de minste.

Met een mengeling van frustratie en gelatenheid verliest RKC zaterdag met 3-1 van Vitesse. Het Gelredome is deze avond doordrenkt van de Slag om Arnhem die 65 jaar geleden woedde. Een militaire doedelzakkapel uit Schotland marcheert in de rust over het veld, een Britse veteraan gaat op de foto met de mascotte van de thuisclub en uit de luidsprekers klinkt Land of Hope and Glory.

Het voetbal is overigens van alle glorie gespeend. Vitesse boekt zijn eerste thuiszege, maar de manier waarop geeft te denken, al put aanvoerder Paul Verhaegh uit het spel enige hoop voor de toekomst. ‘Bij vlagen hebben we goed gecombineerd’, zegt hij.

Dat moet dan in de slotfase zijn geweest, waarin RKC aan een soort offensief begon om nog iets aan de achterstand te doen. Vitesse kreeg daardoor een zee van ruimte. Voor zover er sprake was van goed combinatiespel sorteerde het weinig effect. Maar de Arnhemse club kan zich na dit weekeinde wel weer een middenmoter noemen, terwijl RKC is vastgelopen op de bodem van de eredivisie. Hoop noch glorie.

De Waalwijkers zijn gepromoveerd door in de nacompetitie sterker te zijn dan De Graafschap. Alleen al een blik op de begroting leert dat RKC zichzelf daarmee opzadelde met een nagenoeg hopeloze opdracht.

Gehoopt werd de financiën op hetzelfde peil te houden als ze in de eerste divisie waren, Maar begin deze maand is de begroting van 6,2 miljoen bijgesteld naar 5,7 miljoen en het Brabants Dagblad meldt dat zelfs daarmee nog een tekort dreigt van een paar ton.

Trainer Ruud Brood spreekt zaterdagavond na de zevende nederlaag van een kruideniersmentaliteit. Technisch directeur Mohammed Allach, die bij VVV van dubbeltjes en kwartjes nog iets wist te maken, heeft al aangegeven met een dergelijk budget machteloos te zijn. RKC is een kruidenier in een wereld van grootgrutters.

Het elftal dat Vitesse moet weerstaan, is aangevuld met wat andere clubs nog aan restanten hadden. Jürgen Colin schoot over bij Sporting Gijon, Fouad Idabdelhay kon worden geleend van NAC en Gijs Luirink is op huurbasis overgekomen van AZ. Op dezelfde basis is Kemy Augustien van Alkmaar naar Waalwijk verhuisd, maar hij ontbreekt tegen Vitesse.

De wedstrijd is nauwelijks op gang als RKC al tegen een achterstand aankijkt. Nilsson heeft alle gelegenheid om een voorzet van Claudemir in te koppen, omdat zijn tegenstander Dustley Mulder op buitenspel gokt en de andere verdedigers niet.

Underdogs zijn vaak gebaat bij een snelle achterstand omdat favorieten aarzelen tussen uitbreiden en consolideren van de voorsprong. Dat voordeel heeft RKC nu ook. De ploeg neemt het initiatief over en halverwege de eerste helft valt de gelijkmaker, vlak nadat Luirink een strafschop had gemist. Idabdelhay kopt een hoekschop binnen.

Daarna breekt een cruciale fase aan, die de onmacht van RKC vermoedelijk het best typeert. De tegenstander ligt machteloos met de pootjes omhoog te spartelen, uitgefloten door het eigen publiek. Een beetje zelfvertrouwen en een beetje stootkracht had RKC op dat moment aan een beslissende voorsprong kunnen helpen

Volgens Gijs Luirink was zijn club niet eerder dit seizoen zo dicht bij winst of gelijkspel, toch gaat het weer mis. Vlak voor rust komt Vitesse opnieuw op voorsprong. Scheidsrechter Nijhuis bestraft een val van Hofs met een penalty. Vlak na rust moet de hand weer in eigen boezem worden gestoken als Verhaegh op de middenas van het veld een vrije doortocht krijgt om Vitesse op 3-1 te zetten.

Bij RKC is er na afloop frustratie over beslissingen van Nijhuis, die nadelig uitpakten, en anderzijds gelatenheid over eigen tekortkomingen.

RKC is aan de eredivisie begonnen met als doel een-na-laatste te worden. Daarmee wordt rechtstreekse degradatie voorkomen. De ontmoetingen met tegenstanders uit de eerste divisie zouden hoop op lijfsbehoud bieden. Nu hij zijn elftal een beetje op orde heeft, denkt trainer Brood dat dat doel misschien nog haalbaar is.

Meer over