Een kleurloze triomf met grote gevolgen

In de dit seizoen al vele malen ontheiligde blauwe tempel van Glasgow Rangers vond Ajax gisteravond de snelste weg naar de kwartfinales van de Champions League, maar van een kruistocht was geen sprake....

PAUL ONKENHOUT

Ajax zegevierde desondanks, met 1-0 door een doelpunt van Scholten in de eerste helft en heeft op 20 november in de thuiswedstrijd tegen Auxerre voldoende aan een gelijkspel om zich te kwalificeren voor het vervolg. In groep A werd de ploeg wel voorbij gehold door Grasshoppers dat de Fransen een geduchte slag toebracht.

Auxerre kan, als in de Arena wordt gelijkgespeeld, in theorie op de slotdag nog wel langszij komen, maar krijgt in dat geval de rekening gepresenteerd voor de nederlaag tegen Ajax in het eerste onderlinge duel. Santos zal in het duel met de Fransen ontbreken. De Braziliaan kreeg voor de tweede maal een gele kaart en zal worden geschorst.

Ook financieel boekten de Amsterdammers gisteravond een goed resultaat. De kleurloze triomf in Glasgow werd beloond met 1,4 miljoen gulden. De Europese inkomsten van de ploeg stegen daardoor tot ruim zeven miljoen gulden, exclusief de recettes van de thuiswedstrijden.

Hoewel er verzachtende omstandigheden waren - vooral het aantal afwezigen bij beide ploegen - werden de intenties van de Champions League in Glasgow geweld aan gedaan. Hoogstaand was de wedstrijd tussen de Schotse en Nederlandse titelverdediger geen moment en slechts een enkeling haalde het niveau dat de UEFA bij het opzetten van het kampioenenfeest onder meer in gedachten had.

Arnold Scholten was een van hen en niet alleen vanwege het doelpunt waarmee hij Glasgow Rangers in de slotfase van de eerste helft in een uitzichtloze positie manoeuvreerde. Het was opvallend dat uitgerekend de Brabander Ajax op aangeven van Frank de Boer met een laag schot vanaf twintig meter op voorsprong zette.

In zijn 34 voorgaande Europa Cup-wedstrijden met Ajax, Feyenoord en opnieuw Ajax had Scholten het doel nimmer getroffen. Geruisloos heeft Scholten zich dit seizoen een plaats verworven in de ploeg, vermetel profiterend van het grote aantal blessures in Amsterdam. Gisteren maakte hij voor de elfde maal vanaf de aftrap deel uit van het elftal, een ongekend hoge score voor de op meerdere plaatsen inzetbare speler die zich in Rotterdam wel, maar in Amsterdam nooit een vaste plaats kon verwerven.

Stöicijns en zonder opsmuk deed Scholten in Ibrox Park zijn werk. Hij was een baken van rust in een chaotische wedstrijd die nauwelijks opwindende momenten opleverde en die door een Amsterdamse ploeg in vorm met hoge cijfers zou zijn gewonnen. Een groot aantal spelers kon zijn draai echter niet vinden in Glasgow. Naast Scholten voldeden alleen de jonge verdediger Melchiot, Santos en de gebroeders De Boer.

Veldman daarentegen bestookte zijn medespelers met onzorgvuldige passes en ook de aanvallers Overmars, Babangida en Kluivert stelden hevig teleur. Overmars werd door een twintigjarige debutant in de Europa Cup, Shields, in bedwang gehouden, Babangida had tegen Robertson geen schijn van kans en Kluivert demonstreerde dat hij nog niet de spits is van vóór zijn operatie.

Het was Rangers-manager Smith er gisteravond vooral om te doen de schade beperkt te houden en nog meer gezichtsverlies te voorkomen. Hij riep vijf verdedigers op en vier middenvelders en alleen aanvoerder Laudrup kreeg permissie om voortdurend aan te vallen. De Deen deed dat energiek en met verve en leverde als eenzame strijder tegen een overmacht aan verdedigers een fenomenale prestatie.

Zó diep zat de angst voor Ajax dat Smith pas na een uur een tweede aanvaller het veld opstuurde, Van Vossen. In de laatste tien minuten werd ook op twee andere aanvallers, de Noor Andersen en clubtopscorer aller tijden McCoist, een beroep gedaan, maar tevergeefs.

De beste, feitelijk enige kans kreeg Glasgow Rangers in de 59ste minuut, na een aanval die was ingeleid door Laudrup. De Duitser Albertz schoot de bal echter oog in oog met Van der Sar op onbeholpen wijze over. Tot veel meer was de kampioen van Schotland niet in staat en de nederlaag was daarom onafwendbaar.

Hopeloos was de opgave om een eind te maken aan een reeks in de Champions League van elf wedstrijden zonder overwinning, al voor de wedstrijd. Op twaalf spelers kon Smith geen beroep doen, onder wie aanvoerder Gough en de veelbesproken motor van de ploeg, Gascoigne.

Desondanks speelde Ajax een vlakke en lome wedstrijd zonder tempoversnellingen en werd na rust niet één kans gecreëerd. Om zijn ploeg te reanimeren, verving Van Gaal in de tweede helft binnen tien minuten drie spelers, Frank de Boer die onvoldoende fit was om het duel uit te spelen, en de vleugelaanvallers Babangida en Overmars.

Een van de vervangers was zowaar Dani, de jonge Portugees die in het eerste duel met de Rangers twee maal had gescoord en zondag te horen kreeg dat hij in Amsterdam achter zou blijven. Uit vrees dat Frank de Boer niet inzetbaar zou zijn, werd Dani door Van Gaal gisteren alsnog opgeroepen. De wijze waarop duizend Amsterdamse aanhangers hem gisteren voor de wedstrijd begroetten, duidde er op dat de supporters in ieder geval in één opzicht met Van Gaal van mening verschillen.

Van Gaal kon er echter op wijzen dat Ajax dit seizoen voor de derde maal zegevierde in groep A en in Europa tot nu toe de naam hoog heeft gehouden. Hoe hoog bleek gisteren na het laatste fluitsignaal van de Zweed Frisk. De angst voor een schrobbering was kennelijk zo groot dat de Schotse meute in de blauwe tempel aan de Edminston Drive de spelers op hun weg naar de kleedkamer beloonde met een daverend applaus.

Meer over