Column

Één IJsland is best te doen

Ging hij weer staan, wijdbeens, op 33 meter van het doel. Broekje even optrekken, turbodijen tonen. Vrije trap nemen. Pats, in de muur. Ronaldo kon dinsdag slecht verdragen dat niet hij, de grote Ronaldo, maar zij, onverschrokken kerels van dat kleine IJsland, de mannen van de avond waren.

Willem Vissers
IJsland verdedigt Portugal met alles wat zij hebben. Beeld anp
IJsland verdedigt Portugal met alles wat zij hebben.Beeld anp

Ergens had hij een punt met zijn gezeur na afloop. Als iedereen zo defensief zou voetballen als debutant IJsland, konden we circus voetbal sluiten, als aantrekkelijke kijksport.

Maar ja, IJsland is een petieterig landje met weinig voetballers. Ze verzonnen dus een list, eerst om Nederland uit te schakelen, nu om de rest van Europa te tarten. Met teamverband en loopvermogen, vanuit defensieve stellingen profiteren van een paar kansen.

Het grappigste was die meneer met heel veel tatoeages en een lange baard, Aron Gunnarsson. Die zat als ventje nog bij AZ en stond zelfs even in het eerste elftal, onder Louis van Gaal. Hij kan heel ver inwerpen, ook dankzij vroegere handbaltraining. Op tv was dat grappig om te zien. Je zag hem ingooien van de linkerflank en even later alweer van rechts, alsof er twee Aron Gunnarssons waren.

Laat dus vooral niet iedereen voetballen als IJsland, maar één IJsland is best te doen.

undefined

Meer over