'Een goed gesprek' over voetbalrechten

Na een paar weken bieden wordt vandaag beslist wie het voetbal mag uitzenden. Het lobbyen bij voetbalbestuurders en Kamerleden begon al maanden geleden....

Van onze verslaggevers Wilco Dekker Maud Effting

Ook PSV-voorzitter Rob Westerhof voerde een gesprek met De Mol en Woerts. Is het niet raar dat de verkoper meekomt met één van de bieders? 'Nee, omdat we niet over de biedingen gesproken hebben', zegt Westerhof. 'Het ging over de mogelijkheden op langere termijn. Op internet.'

Ook de NOS had de mogelijkheid Woerts mee te nemen, maar de omroep zag daar vanaf. Toch is ook de NOS er alles aan gelegen vandaag de hoofdprijs te scoren: de rechten voor de komende drie jaar op de samenvattingen van de eredivisiewedstrijden - nu nog in het bezit van Studio Sport.

Het bieden op het voetbal had de afgelopen weken plaats, de lobby loopt al veel langer. Zo kreeg PvdA-Kamerlid en woordvoerder mediazaken Martijn van Dam na de zomer een telefoontje van Talpa. Of hij eens langs wilde komen om te horen wat John de Mol van plan was met zijn nieuwe zender, waar het voetbal de trekker van moet worden.

Van een professionele lobby wil Van Dam niet spreken. 'Ik heb ook ervaring met telecombedrijven, die daar hele afdelingen voor hebben. Dit was heel anders. De Mol legde zijn plannen uit. Het had een hoog Radio Veronica-gehalte. Sjors en de Rebellenclub, maar dan wel een rijke rebel.'

Ook Van Dams collega Joop Atsma sprak met de media-ondernemer. Het CDA-Kamerlid staat in Den Haag en Hilversum bekend als warm voorstander van de publieke omroep . 'Het was een duidelijk verhaal, maar in grote lijnen wist ik het natuurlijk al', zegt Atsma. De CDA'er blijft dan ook bij zijn standpunt dat het eredivisievoetbal van dusdanig maatschappelijk belang is dat het thuishoort bij de publieke omroep.

Atsma heeft de NOS, die hij later op eigen initiatief bezocht, zijn standpunten uitgelegd. Van Dam, die de NOS óók bezocht, gaat niet zover. 'De rechten zijn van de Eredivisie CV. Als die ze netjes verkoopt, dan is daar in principe niets mis mee. Dat is de markt.'

Niet de politiek beslist wie de rechten krijgt, dat doen de clubs zelf. Daarom bracht De Mol eerder dit jaar een gezellige avond door bij voorzitter Riemer van der Velde van Heerenveen thuis. Van der Velde is belangrijk omdat hij wordt gezien als aanvoerder van de 'kleinere' clubs - naast de traditionele topdrie, Ajax, PSV en Feyenoord. En elk van de achttien stemmen telt vandaag bij het besluit over de voetbalrechten. Het was een geslaagde avond, want de Heerenveen-voorzitter bakte zelfs een visje voor De Mol, zoals hij wel vaker doet voor gasten.

Maar de NOS zat ook niet stil en sprak dus ook met Van der Velde - zij het niet thuis, maar op kantoor. Even verderop - in Groningen - is John de Mol niet geweest, meldt FC Groningen-directeur Hans Nijland, maar wel oud-regisseur en NOS-kanon Martijn Lindenberg. 'De heer Lindenberg heeft in het verleden ook de moeite genomen ons op te zoeken', zegt Nijland waarderend.

Zo'n persoonlijk bezoekje kan net het verschil maken, vandaag bij de stemming in Zeist. Maar blijkbaar is de NOS er nog niet gerust op. Maandag ontvingen de achttien eredivisieclubs nog een brief, omdat volgens NOS-directeur Gerard Dielessen een verkeerd beeld van de plannen is ontstaan in de media. John de Mol probeerde daarop zijn imago te verstevigen door bekend te maken dat hij overweegt op de rechten van het EK en het WK te bieden.

Meer over