Een beetje gesjor aan de pakken in een partijtje 'anti-judo'

Dennis van der Geest en Denny Ebbers bevochten elkaar tot in de rechtbank toe. Hun trainers Cor van der Geest en Wim Visser kunnen elkaars bloed wel drinken....

WILLEM VISSERS

Van onze verslaggever

Willem Vissers

DEN BOSCH

De mannen van ruim 110 kilo sjorden in de +95-klasse wat aan elkaars pak en vielen nauwelijks aan, tot teleurstelling van het in groten getale opgekomen publiek. Van der Geest, mentaal kapot na een druk - met onderscheidingen gelardeerd - seizoen, verkoos een tactisch gevecht en won. Hij vond dat de partij vooraf behoorlijk was 'opgeblazen' en was tegengevallen als kijkspel. Zijn vader Cor bezigde de term anti-judo.

Van der Geest was ruim een maand geleden naar de rechter gestapt om de uitzending van Ebbers naar de WK in Parijs ongedaan te maken. Dat lukte. De Judo Bond Nederland moest Van der Geest in twee klassen inschrijven en de Bloemendaler pakte uiteindelijk brons in alle categorieën.

De opgekropte emoties bij Ebbers laaiden pas na de partij op. Woedend gooide de Nijmegenaar zijn zwarte band in de hoek, gepakt als hij zich voelde door de scheidsrechters. Waarom kreeg hij, en niet Van der Geest, die beslissende straf voor inactiviteit? Hij poogde toch te werpen. . .

In het kamp Van der Geest vroegen ze zich af of Ebbers de nieuwe regels al kent. Ebbers pakte zijn rivaal bij de broek, maar dat mag alleen nog als de aanvallende intentie duidelijk is. De arbiters oordeelden dat dat niet zo was.

Pa Van der Geest maakte een irritant gebaartje naar Visser en Ebbers (zwaaien met het handje, dag Ebbers), waarna Visser weer bijkans ontplofte. 'Schandalig en onsmakelijk. Dat geeft zijn niveau wel aan.'

Overigens krijgt het kort geding van Van der Geest tegen de bond nog een vervolg. Ebbers eist schadevergoeding. Hij heeft kosten gemaakt tijdens de voorbereiding op de WK, onder meer door een trainingskamp in Japan te beleggen. Visser had gehoopt het geld, ruim zesduizend gulden, gewoon van de bond terug te ontvangen na een verzoek daartoe. Dat gebeurde niet. Visser: 'En het gaat ook om immateriële schade, want Denny is zes weken doodziek geweest.'

Duidelijk is dat de bond, althans in de persoon van voorzitter Koos Letterie, genoeg heeft van alle gekonkel. Als het aan de politicoloog ligt, krijgen de clubtrainers Van der Geest, Visser en De Korte in de toekomst geen licentie meer om hun pupillen bij internationale toernooien te begeleiden. Daartoe zijn gedragsregels opgesteld.

Visser: 'Och, of ik nou voor of achter een hek sta, mijn pupillen luisteren toch naar mij. Het wordt dan alleen een genante vertoning.' Tijdens de EK in Oostende coachte hij op een Tjechische accreditatie en hij heeft contacten met tal van andere landen. Keus genoeg.

Onlangs nog voerde oud-bondscoach Visser een verzoeningsgesprek met de bond. Letterie: 'Vlak daarna geeft hij weer interviews weg waar de honden geen brood van lusten.' Visser schreef daarop een brief, ook namens zijn twee collega's, dat hij een nieuw onderhoud wil, met een onafhankelijke waarnemer erbij. Visser: 'Maar Chris en ik kregen te horen dat de bond niets meer met ons te maken wil hebben. Drie coaches in Nederland leveren bijna alle topjudoka's. Ze zouden onze kennis moeten gebruiken. Maar nee, het judo wordt gerund door een man die zijn leven lang siervissen heeft gekweekt.'

Van der Geest heeft een dergelijk schrijven niet ontvangen, maar ook hij is volgens Letterie te ver gegaan. De voorzitter: 'Kijk hoe hij hier met zijn gebrul weer scheidsrechters probeert te beïnvloeden en zijn gebaartjes, die kunnen ook niet.'

Van der Geest gelooft er niets van dat ook hij uit de gratie zou kunnen raken. Hij wil samenwerken, want de sport moet eindelijk eens centraal staan en zijn mannen willen over drie jaar presteren in Sydney. Fijntjes benadrukt hij de successen. Tien medailles tijdens de NK, waarvan vier van goud. En vorige week, toen Nederland na 36 jaar weer eens een Europese landentitel greep, waren vijf van de zeven kampioenen van zijn school, Kenamju.

Dat zegt Letterie niets. Eventueel moeten de judoka's straks maar kiezen. Als de bond bepaalde clubcoaches uitsluit, zullen de sporters dat maar dienen te accepteren. Anders blijven ze maar thuis.

De mooiste zege in de zeven finales was in de klasse tot 86 kilogram van Mark Huizinga, die met een prachtige beenworp een aanval van Maarten Arens overnam. Vijf van de zeven klassen hadden dezelfde winnaar als vorig jaar. Afgezien van Huizinga en Van der Geest waren dat Van Oostrum (-60), Steringa (-78) en Sonnemans (-95). In de klasse tot 65 kilo was Patrick van Kalken de opvolger van Bruno Caspari en tot 71 was de volgende omgekeerd aan een jaar geleden: Tsjarkviani versloeg Van Nol.

De problemen van de gevluchte Georgiër Tsjarkviani zijn van een heel andere orde dan die van Van der Geest, Visser of wie dan ook uit het veilige Nederland. Hij zou dolgraag een Nederlands paspoort krijgen, opdat hij nooit terughoeft naar zijn door hem gevreesde vaderland. Misschien dat zijn eerste titel hem daarbij helpt.

Meer over