Een bedachtzame kopman met podiumkansen

Na een korte stilte zegt  Steven Kruijswijk: 'Lastig dagje.' Hij heeft zojuist de dopingcontroleurs in hun afgeschermde camper bediend met zijn plasje. Vervolgens kijkt de kopman van Lotto Jumbo desgevraagd terug op de rit van dinsdag. Zowel het antwoord als die stilte typeren hem. Hij is een bedachtzaam mens die vragen graag even op zich laat inwerken.

null Beeld photo_news
Beeld photo_news

Gecombineerd met dat rossige uiterlijk en die zachte g zou de 27-jarige Kruijswijk zomaar een kloon kunnen zijn van oud-coureur Peter Winnen. Trouwens, dat understatement na een listige bergrit had dertig jaar geleden ook uit de mond van Winnen kunnen rollen.

De Ronde van Italië is deze dinsdag toe aan de tiende rit. Constanter dan Kruijswijk hebben weinig deelnemers gereden. Zijn tijdritten, zowel de korte als de lange, waren goed. In het gebergte is hij telkens voorin te vinden, zo ook in de etappe naar skioord Sestola met voor het eerst een col van de eerste categorie.

Het lastige van het dagje zit 'm in de concentratie die dat vereist. Voortdurend moet Kruijswijk bedacht zijn op acties van de favorieten Nibali en Valverde. De eerste bepaalt dinsdag het tempo bergop de Pian del Falco. Bergaf stuurt de tweede zijn ploeggenoot Amador, een gevaarlijke outsider naar voren. Het blijft vrijwel zonder gevolgen. 'Jammer dat ik in dat eindsprintje van Valverde niet kon volgen. Daar pakt-ie toch weer een paar seconden. Maar goed, in de derde week hoop ik dat soort acties wel te kunnen pareren.'

De derde week. Het is een begrip dat Steven Kruijswijk in de mond bestorven ligt. Hij staat bekend als een diesel die in de finale van grote ronden pas echt op stoom komt. Vorig jaar maakte hij in de derde week van de Giro het verlies goed dat hem aan het eind van de eerste week was toegebracht.

Maar nu draait de diesel vanaf Apeldoorn al op volle toeren. Je zou zeggen: nu kan die derde week hem alleen maar winst opleveren. 'Normaal gesproken wel', zegt Kruijswijk een dag eerder in het hotel waar de rustdag wordt doorgebracht. Ook nu heeft hij zijn antwoord even in beraad gehad. De impliciete boodschap van het begeleidende glimlachje is dat hij zich het liefst op de vlakte houdt.

Podiumplaats realistisch

Toch staat Steven Kruijswijk tamelijk stationair in de Top-5. Dinsdagmiddag is dat een met Valverde gedeelde derde plaats. De Italiaan Brambilla valt weg als klassementsleider. Zijn Luxemburgse ploeggenoot Bob Jungels neemt die plek over. Kortom, met Kruijswijk kan het dus nog alle kanten op en de geschiedenis leert dus dat het, normaal gesproken, de goede kant moet zijn.

Met andere woorden: Steven Kruijswijk kan over ruim anderhalve week wel eens de eerste Nederlander na Erik Breukink op het erepodium in een grote ronde zijn. Ploegleider Addy Engels wil best gezegd hebben dat zo'n doel inmiddels 'realistisch' is.

Voor de kopman zelf is dat een kwalificatie waarmee hij zichzelf te veel druk oplegt. 'Als ik dat nu zeg, moet ik straks teleurgesteld zijn met een vierde plaats. Ik kan van mijn part ook zevende worden en toch het gevoel hebben dat ik er alles heb uitgehaald.'

Vorig jaar eindigde Kruijswijk in de Ronde van Italië als zevende na zijn imponerende inhaalrace. Normaal gesproken, daar is die uitdrukking weer, moet er nu dus meer in zitten. Dat wil hij, na enige bedenktijd, ook wel gezegd hebben.

Zo stom als hij zich in 2015 liet verrassen door een onverwachte versnelling, zo alert rijdt Kruijswijk in 2016. 'Ik bewijs hier ook een allrounder te zijn. Nu ben ik op die venijnige klimmetjes in staat mee te gaan. Dat gevoel slaat over op de ploeg. Ze zien nu waarvoor ze het doen. Op deze manier maken we elkaar sterker.'

Mikel Landa

Met het voortijdige vertrek van Mikel Landa, kopman van Sky, ontwikkelt de Giro zich als het verhaal van de tien kleine negertjes. Na Tom Dumoulin is hij de tweede favoriet die uit de top van het klassement valt. De Spanjaard stond dinsdagmorgen nog optimistisch aan de start. Een aanval leek hem mogelijk. In werkelijkheid stapte hij al op de eerste klim af. Volgens een bericht van Sky’s ploegarts is Landa ’s nachts ziek geworden. De symptomen duiden op buikgriep. Steven Kruijswijk verliest daarmee een belangrijke rivaal voor een topnotering. ‘Ik ben verrast, maar in dit stadium zegt het niet zoveel.’

Meer over