Edson danst met gouden helm

Braafheid werd vernoemd naar Pele, maar zijn club Bayern München stuurde hem naar Celtic. Op het Museumplein kwam het toch nog goed....

Van onze verslaggever John Schoorl

AMSTERDAM Op de dag dat Edson Braafheid op het Museumplein werd toegejuicht, lag er in een straat verderop een uiteengespatte vuvuzela, en een verschroeid Oranjeshirt. Hingen straten nog vol met vlaggen, en stroomden trams leeg met Oranjefans.

Een dame uit Beverwijk zei aan de rand van het plein dat we niet moesten mopperen. En blij moesten zijn dat we niet in Italië woonden, of in Frankrijk, Duitsland, Argentinië, Brazilië of Engeland.

Een platenzaak in de buurt zette Oranjevinyl in het zicht: Cheerio in Sterio – 28 bevrijdingsherinneringen – en Plankenkoorts van Nederlands Hoop in Bange Dagen.

Op de dag dat Edson Braafheid op het Museumplein werd toegejuicht, was er een bejaarde Somaliër met een oranjegeverfde sik en wenkbrauwen, en lachte een Angolees met twaalf gouden tanden om een andere Angolees met een sixpack Heineken.

Terugkopbal
Achter het podium zat Jack van Gelder uit te buiken, van een Zuid-Afrikaanse verblijf. Met een sigaar in de hand vergeleek hij de Oranjegekte met de gekte in Rio of Barcelona, en sprak hij over Edson Braafheid, over de jongen die erg moest wennen en toch maar mooi in de 105de minuut van de finale inviel en zijn naam verbond aan een gerespecteerde terugkopbal.

Vier dames uit Oostenrijk mopperden, omdat ze aan het Museumplein geen museum naar binnen konden, en een Griek liep met pletterpet, omdat de vreugde hem deed denken aan het moment dat Griekenland zes jaar geleden Europees kampioen werd.

Noordeinde
Op de dag dat Edson Braafheid op het Museumplein werd toegejuicht, keek hij op Paleis Noordeinde koningin Beatrix in de ogen en stond hij in zijn zondagse pak net achter de majesteit, maar nog voor Arjen Robben. Hij had als enige zijn jasje open, en zijn oorversiering glom in het licht.

Op de boot had hij een Oranjepet dwars over het hoofd, en viel hij op door breeduit lachend een zéér groot glas bier leeg te drinken. Hij was erbij, terwijl hij het afgelopen seizoen nergens bij was. Bayern München, de club die hem van FC Twente had overgenomen, werd groot in Europa, maar hij was uitgeleend aan Celtic. Maar nu droeg hij, de jongen die ooit genoemd was naar Edson Arantes do Nascimento, oftewel Pele, nu mooi een medaille.

Twee dames uit Zevenaar hadden een Oranjejurk gemaakt, en voor de heren uit Zevenaar een Oranjesmoking. Ze stonden op de camping in het Amsterdamse bos, in een Oranjecaravan. Bij de huldiging in 1988 hadden ze erbij willen zijn, maar lukte het niet.

Debussy
Even verderop, in de P.C. Hooftstraat, winkelde een Chinese industrieel met zijn vrouw en dochter. Hij wilde graag iets zeggen, en ook wel iets weten, over wat daar precies op het Museumplein gaande was, maar de woorden ontbraken hem even. Een Surinamer in een rolstoel was nog steeds boos over de wedstrijd, en minder over het feit dat hij door een auto-ongeluk, zeven jaar geleden, zijn beide benen was kwijtgeraakt.

De aan het plein gelegen boekhandel Robert Premsela verkocht één boek: Claude Debussy’s autobiografie Hartstochtelijk houd ik van muziek. Mensen uit Nederweert, Bodegraven, Oss, Den Bosch, Arnhem, Bladel, Ulft, Nijmegen, Zwolle, Haarlem, Leeuwarden vonden alles fantastisch, geweldig, te gek, en fantastisch.

Whoeeeeeeiiiiii
Op de dag dat Edson Braafheid op het Museumplein werd toegejuicht, stond Edson Braafheid om vijf uur op het podium, en met hem nog 22 spelers, trainers en staf. Dirk Kuyt zei: whoeeeeeeiiiiii. En iedereen zei: whoeeeeeeeeeeiiiiii. Edson danste met een gouden helm op zijn hoofd. Edson werd deze dag hartstochtelijk toegejuicht op het Museumplein.

Meer over