Update

Ecclestone voor de rechter wegens omkoping

Formule 1-baas Bernie Ecclestone moet zich bij de Duitse rechter verantwoorden voor zijn rol in een geruchtmakende smeergeldaffaire. Justitie in München klaagt de 83-jarige Brit aan voor omkoping, maakte een woordvoerster van het parket vandaag bekend.

Bernie Ecclestone (midden) met zijn vrouw Fabiana Flosi. Beeld ap
Bernie Ecclestone (midden) met zijn vrouw Fabiana Flosi.Beeld ap

Ecclestone zal zelf als verdachte moeten verschijnen als de rechtbank de kwestie behandelt. Dat is vermoedelijk eind april.

De commerciële baas van de koningsklasse in de autosport wordt ervan beschuldigd dat hij in 2006 ongeveer 44 miljoen dollar smeergeld heeft betaald aan de Duitse voormalige bankier Gerhard Gribkowsky. Deze man was destijds namens de Bayerische Landesbank verantwoordelijk voor de verkoop van de aandelen van de Formule 1 aan de door Ecclestone geleide investeringsmaatschappij CVC Capital. Gribkowsky betaalde geen belasting over het geld en werd daarvoor in 2012 tot 8,5 jaar cel veroordeeld.

Rechter Peter Noll veroordeelde bij het uitspreken van dat vonnis al de rol van de machtigste man in de autosport. 'Ecclestone heeft deze bankier het criminele pad opgejaagd', was zijn mening.

Ecclestone beweert dat hij niets verkeerd heeft gedaan, hoewel hij een aantal keren ruiterlijk heeft toegegeven dat hij Gribkowsky het geld heeft gegeven. Het was bedoeld om de bankier stil te houden. Die dreigde namelijk de Britse belastingdienst in de deal te betrekken en dat zou mogelijk Ecclestone persoonlijk heel veel geld hebben gekost. Volgens de Brit ging het overigens om een betaling van 10 miljoen Engelse pond aan de Duitse bankier.

Meer over