EADS en Irkut in project voor vrachtvliegtuigen

DRESDEN (ANP-AFX) - Het Europese lucht- en ruimtevaartconcern EADS gaat samen met de Russische vliegtuigbouwer Irkut verkeersvliegtuigen ombouwen tot vrachttoestellen. Daartoe tekenden EADS-medebestuursvoorzitter Thomas Enders en Irkut-topman Alexei Federov dinsdag een overeenkomst in Dresden.

EADS is betrokken bij het project via dochterbedrijf Airbus en EFW Elbe Flugzeugwerke. Bij het EADS-onderdeel EFW worden passagiersvliegtuigen omgebouwd tot vrachtvervoerders. De partijen gaan samen installaties voor de ombouw naar vrachtvliegtuigen ontwerpen en produceren. Ook bouwen ze de Airbus-modellen A320 en A321 om tot vrachtvliegtuigen. De productie moet in 2010 beginnen, aldus een verklaring.

De werkzaamheden vinden plaats bij EFW in Dresden en mogelijk ook bij een fabriek in de omgeving van Moskou. Het zou in eerste instantie gaan om ongeveer dertig vliegtuigen per jaar. EADS hoopt de toestellen aan Russische en internationale klanten te verkopen.

Kremlin

Bij de ombouw van een verkeersvliegtuig tot vrachtvliegtuig wordt onder meer de vloer versterkt. Verder wordt een grotere laadklep geïnstalleerd en laad- en takelapparatuur bevestigd.

De overeenkomst volgt op het nieuws eind augustus dat de Russische staatsbank Vneshtorgbank een belang heeft genomen van ruim 5 procent in EADS. Mogelijk wil het Kremlin zijn belang verder uitbouwen. EADS bezit op zijn beurt 10 procent van Irkut.

Meer over