Dynamo ligt met zevende titel goed op schema

De Apeldoornse hegemonie in het Nederlandse mannenvolleybal is hersteld. Piet Zoomers Dynamo heroverde gistermiddag, via een ijzersterk gespeelde vierde playoff-duel (3-0) tegen Geové Vrevok, de nationale troon....

Van onze verslaggever

Vrevok leek vrijdagavond na de zege in Apeldoorn nog in staat Dynamo tot een vijfde wedstrijd te dwingen. Coach Appie Krijnsen kreeg zijn team echter op de rails. In een toespraakje van vijf minuten maakte hij zijn spelers duidelijk dat ze al te veel met het kampioenschap, het feest en de champagne bezig waren geweest. 'De titel is een toevallige bijkomstigheid bij deze wedstrijd', zo hield de coach zijn spelers voor.

Zondagmiddag waren ze bij de les. Krijnsen had nog wat gezwaaid met negatief getinte artikelen uit de pers, waarin de makkelijke mentaliteit van Dynamo aan de kaak werd gesteld. Op vijandelijk terrein, sporthal Merwestein te Nieuwegein, raasde Dynamo over de gastheren heen. De setstanden waren 25-15, 18 en 18.

Dynamo vertrouwde op zijn vaste basis, met Denkers als spelverdeler, met de relaxte Broere in de diagonaal. Mulder en Sombroek zijn de hoofdpassers dit seizoen. In het midden operereren Olsthoorn en Kailola. Van Es, de voormalige international, is omgevormd tot libero-verdediger.

Het 52ste en laatste landskampioenschap van deze eeuw is de zevende titel van Dynamo uit de clubgeschiedenis en uit dit decennium. Eerder veroverde de mannenploeg titels in '91, '93, '94, '95, '96 en '97. Het Zuid-Hollandse Nesselande, voorheen ZVH geheten, verstoorde in '90, '92 en '98 het vaste feestje van Dynamo.

Dynamo geldt als dè ploeg van de jaren negentig, zoals Brother Martinus, de grondlegger van Neerlands succes op olympisch niveau, dat in de jaren tachtig was. De jaren zeventig werden gedomineerd door Starlift. Recordhouder in Nederland is nog altijd RVC Rijswijk, met tien kampioenschappen, vòòr AMVJ (Amsterdam, later Amstelveen) met negen titels.

Een voorname man achter het Apeldoornse succesverhaal is Paul van Sliedrecht. De Friese coach, die eind jaren tachtig met Animo Sneek het opermachtige Martinus voor zich moest dulden, werkt al sinds 1993 als technisch directeur bij Dynamo. Hij onderkende het talent van spelers als Van der Meulen, de broers Van de Goor, Nummerdor en Schuil. Allen werden international en ten slotte geëxporteerd naar Italië.

Van Sliedrecht, een perfectionist die in het recente verleden met coaches als Martinovic, Wever en Groenhuijzen overhoop lag, beschikt in Apeldoorn over het hoogste volleybalbudget van Nederland. De NK-finale tegen Vrevok was een wedstrijd die qua begroting een voorspelbaar verloop moest hebben: 1,5 miljoen tegen 450 duizend gulden.

De grote investering in Apeldoorn wordt vooral gedaan in de trainingsmogelijkheden. De mannen van Dynamo zijn semi-profs die acht keer per week trainen. Die van Vrevok komen aan vier sessies. Bovendien kan de vorig jaar aangetreden coach Appie Krijnsen optimaal werken, omdat liefst drie ochtendtrainingen zijn ingelast en de middagpauze als ideaal communicatie-moment wordt gebruikt.

In Apeldoorn zijn veel wensen de laatste jaren vervuld. Volgend seizoen hoopt de ploeg weer Champions League te spelen en van een Europese bijrol naar een hoofdrol te groeien. De gemeente Apeldoorn, al jaren snakkend naar betaald voetbal op de Veluwe, is intussen ook overtuigd van het nut van een topsportclub in de eigen stad.

Er zijn gevorderde plannen om de kleine en te lage Dynamo-hal te verruilen voor een echte topsportcomplex. 'We zijn dik op schema', zo kwalificeerde trainer Krijnsen de vorderingen van zijn team en club.

Meer over