Durand haalt voor McEwen goud binnen

De Zuidafrikaan Robert Hunter en de Fransman Jacky Durand zijn de gelukkigste deelnemers aan de Vuelta na het openingsweekeinde. Hunter won gisteren verrassend de openingsrit en Durand rijdt vandaag in de gouden trui, waarmee de Ronde van Spanje de leider in het klassement eert....

Samen met de Spanjaard Cesar Garcia Calvo reed Jacky Durand gisteren 140 kilometer voorop in de rit die in Benidorm eindigde. Onderweg sprokkelde de Lotto-coureur zoveel bonificatieseconden bij elkaar dat hij het goud overnam van de Spanjaard Igor Gonzalez de Galdeano die zaterdag in sterk wisselende weersomstandigheden de proloog won.

De 32-jarige Durand had in Garcia Calvo de best denkbare vluchtgenoot. 'Voor mij is het een enorme eer om met zo'n supercoureur vooruit te rijden. Bij de laatste bonificatiesprint vroeg hij me om hem te laten winnen. Hoe kon ik zo'n belangrijke renner dat weigeren?' Garcia Calvo rijdt voor Fuenlabrada, een kleine Spaanse ploeg die dit voorjaar de jeugdige San Roma in een sprint dodelijk zag verongelukken.

Na de hergroepering manoeuvreerden de sprintersploegen hun favorieten naar de voorste lijn. In de laatste bocht leidde dat tot een valpartij. Jeroen Blijlevens was met lichte verwondingen kansloos. De Italiaan Andriotto raakte zodanig geblesseerd dat hij moet opgeven. De Duitser Hondo kwam met een bebloed gezicht over de finish.

Er ontstond een kleine afscheiding waarna de sprint ging tussen Hunter, TVM'er Oetsjakov en Rabo-renner McEwen. Ze kwamen in die volgorde over de streep en dat zat Australiër McEwen behoorlijk dwars.

Vol ongeloof stond hij uit te hijgen. In zijn speurtocht naar een nieuwe ploeg had hij zichzelf in de etalage kunnen zetten. Dankzij zijn knappe tijdrit had hij immers ook goede kansen op de leiderstrui.

'Ik heb het verknald', zei hij eerlijk. In de chaotische verlopen massasprint had de Austaliër, zo leek het, alle troeven in handen. Sergej Oetsjakov, bezig voor Blijlevens, zat na de laatste bocht opeens op kop, Hunter volgde op enkele meters. McEwen had ze in het vizier en geen concurrent-sprinter was in de buurt om zijn feestje te bederven.

'Ik zag ze vallen, reed door de binnenkant van de bocht en knalde naar het wiel van Hunter en Oetsjakov. Daarna ben ik in de fout gegaan. Ik kwam te vroeg op kop en voelde de krachten uit mijn benen verdwijnen.'

McEwen hield stil, wilde er even later alsnog een laatste jump uitgooien, maar zag Hunter en Oetsjakov in die volgorde passeren. 'Zo jammer, de ploeg heeft perfect voor me gewerkt. Had ik maar gewacht, had ik maar meer zelfvertrouwen getoond. Nu verzuurde ik helemaal.'

Weg ritzege, weg kans om via bonificatieseconden de leiderstrui over te nemen van Gonzalez de Galdeano.

Die renner uit de Vitalicio-stal had zaterdag in Murcia optimaal geprofiteerd van de wisselende weersomstandigheden en de proloog gewonnen. Hij hield één seconde over op favoriet Abraham Olano die op een nat wegdek had moeten rijden. McEwen had de schade beperkt tot veertien seconden, Blijlevens moest 35 seconden toegeven.

De roem voor Gonzalez de Galdeano duurde één dag. Jacky Durand, specialist lange ontsnappingen, verzamelde onderweg voldoende bonificatieseconden om leider te worden.

Vandaag wordt er opnieuw een vlakke etappe verreden en heeft McEwen een nieuwe kans om de koppositie te grijpen. Zijn achterstand op Durand bedraagt slechts vier seconden. 'Die ga ik onderweg al proberen te pakken in tussensprints.'

Meer over