NieuwsWielrennen

Dumoulin weet dat hij de Tour niet kan blijven uitstellen

Hij zou de Tour rijden. Alleen ligt het parcours van de Giro Tom Dumoulin beter. Vindt-ie zelf. En dus zet hij dit seizoen weer alles op Italië. Ook al schuurt de keuze. Eeuwigheidswaarde verover je in Frankrijk.

Tom Dumoulin van Team Sunweb tijdens een perspresentatie in Berlijn.  Beeld ANP
Tom Dumoulin van Team Sunweb tijdens een perspresentatie in Berlijn.Beeld ANP

Op huwelijksreis in Nepal sloeg de ­twijfel toe. Tijdens een verblijf in een berghut op 3.000 meter hoogte in oktober kon Tom Dumoulin het niet laten om toch even na te gaan welke parcoursen er in de komende Tour de France en de Giro d’Italia zullen worden gereden.

Hij zag louter zware bergritten in Frankrijk op zijn schermpje verschijnen en niet lang daarna ruim 58 kilometer aan individuele tijdritten in ­Italië. Een bericht naar zijn ploegleider Marc Reef volgde. ‘Voordat jullie ­knopen doorhakken, kunnen we er nog over praten?’

Tegenvaller

Het betekende een inbreuk op het dienstrooster. Alles leek al in beton gegoten. Alles zou dit jaar op de Tour de France worden gezet. Zijn ploeg ­Sunweb wilde het, de oud-Girowinnaar wilde het ook. Maar het programma in Frankrijk was vooral een tegenvaller geweest en het draaiboek in Italië was zwanger van verleiding.

Uiteindelijk was het de ploegleiding die besliste alle kaarten op het roze in Verona te zetten, zei Dumoulin donderdag op de presentatie van Sunweb in Berlijn, waar de selectie zich liet zien in het nieuwe rode tenue. ‘Ik kwam er niet uit, ik heb het aan de ploeg overgelaten. Mijn hart ligt sowieso altijd bij de Giro, voor mij is het de mooiste ronde, maar ik had me nu het allerliefst helemaal willen focussen op een heel mooi parcours in de Tour. Maar dit jaar is het gewoon niet het juiste jaar.’

Een belangrijke factor in de beslissing was een analyse van de gegevens die in een gezamenlijk project van Sunweb en de accountants- en adviesonderneming KPMG zijn verzameld. De topprestaties van de concurrenten in de afgelopen jaren zijn geprojecteerd op het parcours van beide ronden.

Tom Dumoulin in de roze leiderstrui op het erepodium na het winnen van de Ronde van Italië. Beeld ANP
Tom Dumoulin in de roze leiderstrui op het erepodium na het winnen van de Ronde van Italië.Beeld ANP

Winstkansen

Daaruit volgde de conclusie dat de winstkansen in Italië veel groter zijn. Dumoulin: ‘Dat is wel belangrijk geweest. Het komt natuurlijk niet uit de lucht vallen, het komt ook overeen met je gevoel. Maar het is niet zo dat als de data uitwijzen dat we naar de Giro moeten gaan, dat we naar de Giro gaan. Zo werkt het niet.’

De teleurstelling over het rittenschema in Frankrijk was zeker zo ­belangrijk. Hij miste de mix, de afwisseling. ‘Ik moet het hebben van een keer een etappe over de kasseien of over gravel, enkele tijdritten, wat bergritten of een lange vlakke aanloop en dan één keer omhoog poefen. Maar dit parcours is er alleen voor de echte klimmers. Het zijn zware bergritten, er is niks anders. De Giro heeft wel van alles wat.’

Geen misverstand: als hij de Giro niet geradbraakt beëindigt, staat hij in juli gewoon aan de start in Brussel voor de Tour. Hij slaat zijn kansen op winst in Frankrijk evenwel niet hoog aan. In vergelijking met vorig jaar, toen hij zonder dat van hem een podiumplaats van hem werd verlangd toch tweede werd, is er een week minder aan herstel en voorbereiding. Viervoudig Tourwinnaar Chris Froome en titelverdediger Geraint Thomas, beiden van Team Sky, concentreren zich wel volledig op de Tour.

Dumoulin: ‘Het wordt zeker een grote uitdaging. Maar wie weet, verras ik mezelf, zoals ik mezelf vorig jaar ook verraste. Ik ben dan een jaar verder, met een jaar meer ervaring. Ik hoop in beide ronden goed te presteren. Het is me niet slecht bevallen. De periode ertussen was juist heel fijn. Ik was superrelaxed . Niks moest, alles mocht. Dat gevoel probeer ik weer op te zoeken.’

In Italië ziet hij zichzelf als een van de grote favorieten, naast de jonge ­Colombiaan Egan Bernal, de Sloveen Primoz Roglic, de routinier Vincenzo Nibali en de Brit Simon Yates, die in de laatste editie lang de sterkste was totdat hij in de slotfase alle krachten verspeeld bleek te hebben.

Als kopman zal hij worden bijgestaan door Wilco Kelderman. De ploeg zet Sam Oomen, dit jaar nog zijn belangrijkste secondant in de Giro, in als zijn helper op grote hoogten in de Tour.

Volgens manager Iwan Spekenbrink van Sunweb beschikt de ploeg ‘op papier’ nu over de sterkste opstelling in de geschiedenis van het team. Vaste waarden Simon Geschke en Laurens ten Dam zijn vertrokken, de Ier Nicolas Roche en de Belg Jan Bakelants maken komend seizoen hun opwachting.

Groot budget

De ploeg beschikt in vergelijking met de andere grote teams over een bovengemiddeld budget. De begroting tikt naar schatting nu de 25 miljoen euro aan. Het gemiddelde is 19 miljoen. Ook dit jaar is er volgens Spekenbrink weer sprake van een ‘best wel substantiële’ toename van de bestedingsruimte. De ploeg denkt in beide ronden een competitieve afvaardiging in te zetten.

Spekenbrink hoopt dat Sunweb in staat zal blijken ‘een keer het verschil te maken’. Van Roche en Bakelants wordt onder meer verwacht dat ze Dumoulin, Oomen en Kelderman kunnen assisteren voordat het echte klimwerk begint.

Ondanks de keuze voor de Giro, beseft Dumoulin dat de komende jaren voor hem toch het zwaartepunt in Frankrijk zal komen te liggen. ‘Als ik ooit nog een keer de Tour wil winnen, kan ik niet blijven wachten op een perfect parcours. Ik kan het niet blijven uitstellen. Het winnen van de Tour zou voor mij nog specialer zijn dan het winnen van de Giro voor de tweede keer.’

De Tour wint het in 2020 van de Spelen

Dumoulin heeft ook met een schuin oog gekeken naar het draaiboek voor 2020. Na de Tour de France in juli volgen al eind die maand de wielernummers op de weg tijdens de ­Olympische Spelen in ­Tokio. Daar heeft hij vooral kansen op een medaille in de tijdrit. Hij heeft de keus al gemaakt. ‘Als er een mooi parcours ligt, ga ik vol voor de Tour en doe ik de Spelen erbij.’ Dat hij het uitzicht op geel in Parijs laat prevaleren boven zijn jongensdroom van olympisch goud, stoelt op het behalen van de tweede plek dit jaar in Parijs. ‘De Tour winnen was een paar jaar geleden voor mij niet realistisch, succes op de Spelen was dat wel.’ In Rio won hij in 2016 achter de Zwitser Fabian Cancellera zilver. Hij hoopt wel van de partij te zijn in Tokio.

Meer over