Dumoulin roept Giro uit tot hoofddoel in 2019, maar rijdt ‘waarschijnlijk’ ook de Tour

Het scenario voor het wielerseizoen van Tom Dumoulin herhaalt zich: net als dit jaar is de Giro d’Italia zijn belangrijkste doel en beslist hij pas daarna over deelname aan de Tour de France.

Tom Dumoulin komt over de finish van de negentiende etappe van de Ronde van Italië 2018.  Beeld ANP
Tom Dumoulin komt over de finish van de negentiende etappe van de Ronde van Italië 2018.Beeld ANP

In een filmpje op Twitter, opgenomen tijdens een trainingskamp in Calpe, Spanje, laat hij weten gezwicht te zijn voor het parcours van 2019 in Italië, waarin drie tijdritten met een totale lengte van ruim 58 kilometer zijn opgenomen. ‘Ik hou van Italië, ik hou van de koers, ik hou van de wedstrijd.’ Hij noemt het ook ‘erg waarschijnlijk’ dat hij in Frankrijk aan de start zal verschijnen.

Het is lang wikken en wegen ge-weest voor de renner en zijn ploeg Sunweb. Volgens Dumoulin is er weken over gesproken. Aanvankelijk leek de keus op alleen op de Tour te vallen. Dat was zowel de wens van het team als van Dumoulin, in het besef dat het geel in Parijs wordt gezien als de belangrijkste trui in de wielrennerij. In juli eindigde hij al op de een-na-hoogste trede van het podium, na een slopende Giro in mei, waarin hij ook tweede werd.

Uiteindelijk zijn de winstkansen doorslaggevend geweest. Er zijn computeranalyses gemaakt van de komende etappes die weer zijn gecombineerd met data van de prestaties die de renner het afgelopen seizoen neerzette. Daaruit maakte Sunweb op dat een zege in Italië waarschijnlijker is dan in Frankrijk.

Na de presentatie van het parcours van de Tour, was er al teleurstelling over het profiel. Dat er slechts één individuele tijdrit van 27 kilometer op het programma staat, is niet in het voordeel van specialist Dumoulin. De renners krijgen ook vijf loodzware beklimmingen met aankomst bergop voor de kiezen. De wedstrijd zou vooral op maat zijn gemaakt voor de Franse klimmers Romain Bardet en Thibaut Pinot.

Op het lijf geschreven

Het rittenschema voor de Giro, dat enkele weken later bekend werd gemaakt, leidde direct tot de vaststelling dat het dienstrooster Dumoulin op het lijf is geschreven. In een eerste reactie hield de ploeg nog de boot af. Het aantal kilometers tegen de klok zou niet beslissend zijn. De kopman bewees de afgelopen jaren zowel in Italië als Frankrijk ook bergop iedereen partij te kunnen geven.

De lokroep bleek toch niet te weerstaan. Afgezien van de metingen uit de computer, zal ook de persoonlijke voorkeur van de renner zwaar hebben gewogen. Van zijn liefde voor het land, de inwoners en de wedstrijd heeft hij nooit een geheim gemaakt. Zijn mooiste herinnering, zijn Girozege in Milaan in 2017, ligt er. Van conventies en tradities in zijn sport, trekt hij zich doorgaans weinig aan. Hij fietst daar waar hij denkt dat hij er het lekkerst zal fietsen.

Of hij na de Giro de puf heeft voor de Tour, zal ook voor hem afwachten zijn. Dit jaar slaagde hij erin om de batterijen op te laden door eerst op vakantie te gaan en daarna tijdens een hoogtestage in de Alpen de vorm te hervinden. Maar toen zaten er zes weken tussen, in 2019 zijn het er vijf. Eerder zei hij al dat het eigenlijk niet te doen is, het rijden van twee grote ronden na elkaar.

Sky

Hij moet er ook maar weer zin in hebben, in een strijd tegen het wurgend collectief van Team Sky. Chris Froome heeft al aangekondigd dat hij al zijn kaarten op een vijfde zege in Parijs zet. Geraint Thomas aast op verlenging van zijn titel in Frankrijk. Anderzijds is het ook nog maar de vraag hoe hecht de ploeg zal opereren in de wetenschap dat dit de laatste Tour is onder de paraplu van de hoofdsponsor.

Ook in Italië wachten tegenstanders van formaat. Vincenzo Nibali, tweevoudig winnaar, heeft aangekondigd alles op de Giro te zetten, hoewel hij ook aan de Tour zal deelnemen. Simon Yates wil wat rechtzetten in Italië, waar hij afgelopen mei ongenaakbaar leek, totdat hij in de slotfase volledig door het ijs zakte. Met zijn eindzege in de Vuelta bewees hij beter in staat te zijn de krachten te verdelen.

Van de drie azen bij Movistar staat tot dusver vast dat Alejandro Valverde van de partij is, en ook Mikel Landa heeft laten weten dat hij er graag bij wil zijn. Nairo Quintana rijdt alleen de Tour. De afvaardiging van Sky is nog niet bekend. Mogelijk dat het jonge Colombiaanse talent Egan Bernal als kopman in het diepe wordt gegooid. Volgens berichten uit Italië heeft hij al etappes verkend.

null Beeld

Meer over de Giro en de Tour

Team Sky, de rijkste en meest succesvolle wielerploeg van het peloton, is bezig aan zijn laatste jaar. Het Britse mediabedrijf maakte afgelopen week bekend na 2019 te stoppen als geldschieter. Ook subsponsor 21st Century Fox houdt het voor gezien.

Dumoulin was in oktober niet bij de presentatie van de Tour de France 2019. ‘Hoe je de Tour ook inricht, het parcours is altijd op het lijf geschreven van team Sky, hoezeer je die ploeg ook haat’, meent columnist Peter Winnen.

Meer over