Dumoulin pakt na pech in Tour de draad weer op

De eerste schermutseling in de Vuelta, een venijnig klimmetje van de derde categorie, leek op voorhand een klusje voor types als Valverde en Rodriguez. Van die wielrenners die versnellen op een steil stuk waar anderen naar adem happen.

null Beeld AP
Beeld AP

Het vuurtje werd nota bene aangestoken door Tom Dumoulin. Op drie kilometer voor het einde, terwijl Nairo Quintana het tempo bepaalde, ging hij in de aanval. Op de top moest Dumoulin alleen in de Colombiaanse outsider Chaves zijn meerdere erkennen.

'Een geweldige verrassing', noemde ploegleider Addy Engels die prestatie. 'Boven alle verwachtingen.'

Zelf zal Tom Dumoulin bij aankomst op de Altro de la Mesa hebben teruggedacht aan anderhalve maand geleden. Ook toen eindigde de etappe in zo'n venijnige klim, de alom bekende Muur van Huy. Maar Dumoulin zou er die maandag 6 juli nooit arriveren.

Op de provinciale weg richting Andenne maakte de Fransman Bonnet een kleine stuurfout met enorme gevolgen. In zijn spoor ging een rits wielrenners op pijnlijke wijze onderuit. Onder hen ook Tom Dumoulin die hoopte, vijftig kilometer verderop in Huy, voor het eerst in zijn leven beslag te leggen op de geel gekleurde hoofdprijs in de Tour de France.

Met een geblesseerde linkerschouder eindigde de Tour voor Dumoulin in een bittere teleurstelling. In de eerste etappe, een tijdrit door Utrecht, was hij de gele trui al op een handvol seconden misgelopen. Twee dagen later gooide pech definitief roet in het eten.

undefined

Nibaliuit koers gezet

Vincenzo Nibali is uit de Vuelta verwijderd. Hij kreeg de straf opgelegd omdat hij zich op sleeptouw had laten nemen door een auto van zijn ploeg. Ook ploegleider Shefer is niet langer welkom. De jury nam het besluit na bestudering van tv-beelden. 'Nibali hangt ruim 100 meter met zijn hand aan het portier', aldus de juryvoorzitter. De winnaar van de Vuelta in 2010 was op achterstand geraakt door een val op 30 kilometer voor de finish. Het verschil liep op tot ruim een minuut, toch kon de Italiaan weer aansluiten. Dat bleek dus te danken aan gemotoriseerde hulp.

Comeback

Zijn herstel duurde tot zaterdag, tot de valse start van de Ronde van Spanje in Marbella. Hoewel de schouder nog niet optimaal functioneert, maakt Dumoulin dit weekeinde zijn comeback. Het eigenlijke doel komt volgende maand pas in het vizier met het WK in Amerika. Maar in Spanje wil de 24-jarige Limburger vooral aan zijn vorm werken met de tijdrit over twee weken, zijn specialiteit, als essentieel meetpunt.

Maar een trainingsstage in het Italiaanse Livigno had hem al duidelijk gemaakt dat de vorm nauwelijks geleden had onder de gedwongen rust. 'En dat is bij mij altijd een goede graadmeter', zei Dumoulin voor vertrek naar Spanje tegen de NOS. 'Als het in de training goed gaat, ben ik in de wedstrijd meestal ook wel in orde.'

De ploegentijdrit, waarmee de Vuelta zaterdag begon, kon weinig meer dan een opwarmertje zijn. Het gevaarlijke parcours dat de organisatie had uitgezet langs de kust, stuitte op verzet van de wielrenners. Bij wijze van compromis werden de tijdsverschillen niet verwerkt in het klassement.

undefined

null Beeld anp
Beeld anp

Peter Velits

Wel mocht de snelste man van de winnende ploeg het rood van de klassementsleider aantrekken. Slechts één dag is Peter Velits, aanvoerder van het triomferende BMC, dat plezier gegund.

Hij speelde zondag geen rol van betekenis. De aanval van Dumoulin kon alleen beantwoord worden door de Ier Roche en de Colombianen Nairo Quintana en Johan Esteban Chaves. De laatste bleek van dat kwartet de sterkste.

Onder zijn impulsen moest verrassend genoeg eerst Quintana en daarna ook Roche lossen. Tom Dumoulin hield als enige stand. Veelzeggend was echter zijn afwerende reactie wanneer Chaves hem vroeg de kop over te nemen. Ook zijn poging dat in de laatste meters alsnog te bewerkstelligen, stierf in schoonheid.

Toch had Dumoulin alle reden voor tevredenheid. Deze eerste test was boven verwachting verlopen. 'Het heeft me twee weken gekost om van die blessure te herstellen', zegt hij de site van Giant-Alpecin. 'Vanaf dat moment ben ik alleen maar bezig geweest om mijn oude niveau te overtreffen. Dat lijkt dus goed gelukt te zijn.'

undefined

Peter Velits. Beeld epa
Peter Velits.Beeld epa
Meer over