Dumoulin hoopt op nog vijf roze truien

Tom Dumoulin heeft zich woensdag gevoegd bij de beste Nederlanders in de geschiedenis van de Giro. Vier dagen rijdt hij deze editie al in de roze leiderstrui, net zo lang als Pieter Weening in 2011. Alleen Erik Breukink deed beter.

Bart Jungmann
Tom Dumoulin trekt zijn roze trui aan Beeld anp
Tom Dumoulin trekt zijn roze trui aanBeeld anp

Glorieus is het Nederlandse aandeel in de Ronde van Italië nooit geweest. In de jaren vijftig leidden Wim van Est en Wout Wagtmans het klassement ieder slechts één dag. De sprinters Jeroen Blijlevens en Jean-Paul van Poppel hebben twee roze truien in de kast hangen. Breukink is met afstand de meest succesvolle deelnemer aan de Giro. Verdeeld over de seizoenen 1987 en 1989 was hij acht dagen de beste man in koers.

Dumoulin keek woensdag na afloop van de vijfde etappe, gewonnen door André Greipel, alvast vooruit naar de komende dagen. Kennelijk heeft hij er vertrouwen in het record van Breukink te kunnen bedreigen.

De zesde etappe, morgen naar Roccaraso, is de eerste die bergop eindigt. De Bocca della Selva wordt tot de tweede categorie gerekend, is 18 kilometer lang en heeft in het begin een strook die 10 procent steil is. 'Op zich moet die etappe me liggen met een slotklim die niet al te zwaar is', meent Dumoulin.

Ideale scenario

Twee dagen later eindigt de Giro in Arezzo. In de plaatselijke omloop is ruim 6 kilometer aan onverharde wegen opgenomen. Gezien zijn ervaringen in de Strade Bianche verwacht Dumoulin ook daarin kansrijk te zijn. 'Het ging me toen in elk geval goed af.'

In dat ideale scenario zou Tom Dumoulin met de daaropvolgende tijdrit, een specialiteit, minstens op evenaring van Breukinks record afstevenen. 'Het hangt natuurlijk helemaal af van de vorm, maar ik ga de roze trui in elk geval verdedigen.'

De vijfde etappe, met 233 kilometer de langste van de Giro, verliep tamelijk geruisloos. Een vroege vluchtpoging reikte nooit ver. Giant-Alpecin kreeg bij de controle daarvan hulp van de sprintersploegen, met name het Belgische Lotto, waar Jurgen Roelandts kilometerslang op kop reed.

André Greipel, kopman van die ploeg, beloonde de inspanning met een formidabele eindsprint. Op 300meter voor het einde zette hij aan en kleineerde de concurrentie, zoals landgenoot Kittel dat dit weekeinde deed.

André Greipel wint de etappe Beeld anp
André Greipel wint de etappeBeeld anp
Meer over