NieuwsTour de France

Dumoulin had tijdens Tour last van zitvlak

Tom Dumoulin kampte tijdens de afgelopen Tour de France met een ontsteking aan zijn zitvlak. De kwaal, vermoedelijk wat onder renners te boek staat als ‘een derde bal’, leidde ertoe dat hij lange tijd verkrampt op de fiets zat. Tijdens de eerste bergrit in de Pyreneeën zette hij zich opzij en gaf zijn kansen op de gele trui in Parijs op.

Tom Dumoulin. Beeld REUTERS
Tom Dumoulin.Beeld REUTERS

De verklaring voor het afhaken als tweede kopman naast de Sloveen Primoz Roglic kwam aan het licht in de documentaire Code Geel, die zondagavond werd uitgezonden. De NOS volgde tijdens de Tour de France de ploeg Jumbo-Visma achter de schermen, met camera’s en microfoons in de rennershotels, de teambus en de volgauto’s.

De problemen van Dumoulin zijn destijds niet bekend gemaakt. Dat hij zich schikte in een rol als knecht werd vooral toegeschreven - ook door hemzelf - aan het gegeven dat de vorm net niet toereikend was om de anderen in het team voor hem te laten rijden. Ook waren er speculaties dat hij niet kon omgaan met de prestatiedruk, iets wat hij altijd heeft tegengesproken.

Volgens Jumbo-Visma zijn er geen mededelingen over het ongemak gedaan ‘omdat dit niet zou hebben bijgedragen aan het doel’. ‘Er heeft ook niemand naar gevraagd.’ Mogelijk wilde de ploeg ook voorkomen dat de renner weer zou worden achtervolgd door berichten over fysiek malheur, na herhaaldelijke problemen met zijn darmen.

De ontsteking speelde vooral op in het eerste gedeelte van de Tour. In de documentaire is te zien dat Dumoulin klaagt over de afstelling van het zadel en herhaaldelijk van fiets wisselt, aanvankelijk zonder veel resultaat. Na de veelbesproken Pyreneeën-etappe zit hij verslagen in de bus, huilend van pijn en teleurstelling. ‘Ik zit met zoveel pijn op de fiets. Dit kan zo niet langer.’ Hij geeft ook toe dat het verkeerd was geweest even hard op kop te gaan rijden. Zo isoleerde hij zijn kopman Roglic. ‘Dat was gewoon op emotie. Vanwege de pijn. Dat was stom. Daar hadden we uiteindelijk niets aan.’ Ploegleider Grischa Niermann verwoordt even later de wanhoop. ‘Het blijft wel zo dat we hem nog nodig hebben, hè. Ik zou ook liever zeggen: stap maar af en ga naar huis.’

In de tweede helft van de Tour namen de klachten af, onder meer door een wat andere positie op de fiets. In de tijdrit op de voorlaatste dag van de Tour naar La Planche des Belles Filles werd Dumoulin tweede, op 1.21 minuten achter Tourwinnaar Tadej Pogacar, en eindigde hij als zevende in het eindklassement.

Meer over