Duitsland: Schengenverdrag deels buiten werking bij WK

De Duitse regering wil bij het WK Voetbal het Schengenverdrag over vrij verkeer ‘deels buiten werking stellen’...

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Berlijn heeft dat bevestigd, nadat een woordvoerster van hetzelfde ministerie dat eerst tegenover de krant had ontkend. Zij stelde dat er bilaterale afspraken met andere landen in de maak zijn om ongewenste personen en groepen te weren van het WK en dat dat niet betekende dat ‘Schengen’ buiten werking zou worden gesteld.

Het is overigens niet de bedoeling dat gedurende het hele WK controles aan de Duitse grenzen worden uitgevoerd, maar wel als er bijvoorbeeld aanwijzingen zijn dat gewelddadige fans of grote groepen supporters op weg naar de Duitse grens zijn.

In het Verdrag van Schengen hebben dertien Europese lidstaten - waaronder ook Nederland - afgesproken dat ze geen controles uitvoeren aan de onderlinge grenzen. De lidstaten kunnen echter op elk gewenst moment weer grenscontroles invoeren.

Het wordt steeds waarschijnlijker dat AWACS-vliegtuigen van de NAVO ingezet zullen worden voor de bewaking van het Duitse luchtruim tijdens het WK. Dat heeft minister Franz Josef Jung van Defensie gezegd in een interview met de krant Bild am Sonntag. Jung zei dat hij van minister Schäuble van Binnenlandse Zaken een verzoek had gekregen om daarover met de NAVO te praten. Volgens Jung moeten er met de verdragsorganisatie alleen nog details geregeld worden. Binnen het Duitse kabinet moet nog worden gesproken over de vraag wie de kosten van de inzet van de toestellen betaalt.

Meer over