Update

'Duitsland-aanhanger' Dunga opnieuw bondscoach Brazilië

Carlos Dunga keert terug als bondscoach van Brazilië. De Braziliaanse oud-international werd vandaag in Rio de Janeiro gepresenteerd als de opvolger van Luiz Felipe Scolari, die na het dramatische WK in eigen land vertrok. Door opeenvolgende nederlagen tegen Duitsland (1-7) en Nederland (0-3) eindigde Brazilië volledig ontredderd op de vierde plaats.

Beeld getty

'Goedendag! Hier ben ik weer. Ik ben intens gelukkig dat ik weer terug ben in deze functie', liet Dunga opgetogen weten. Hij ondertekent een contract voor 4 jaar, tot en met het WK van 2018 in Rusland. Bij dat toernooi moet Brazilië zich revancheren voor de recente afgang voor eigen publiek.

'We moeten niet geloven dat we de besten zijn. We moeten wel geloven dat we de beste spelers hebben', betoogde Dunga. 'We zullen keihard gaan vechten om weer bij de beste ploegen van de wereld te horen.'

Zuid-Afrika
Dunga (50) veroverde als aanvoerder van Brazilië in 1994 de wereldtitel. Tussen 2006 en 2010 fungeerde hij voor de eerste keer als bondscoach van de Seleção. Na het WK in Zuid-Afrika werd Dunga ontslagen, omdat Brazilië bij dat toernooi niet verder kwam dan de kwartfinales. Oranje was destijds te sterk voor de Zuid-Amerikaanse ploeg (2-1).

Dunga kwam voor tal van clubs uit in Brazilië, Japan, Duitsland en Italië. Hij stond als speler bekend om zijn inzet en strijdlust. Met Brazilië won hij als bondscoach in 2007 de Copa America en de Confederations Cup in 2009.

Beeld ap

Dunga maakt op 5 september in een oefeninterland in Miami tegen Colombia zijn rentree op de Braziliaanse bank. Hij zal snel een nieuwe ploeg rond sterspeler Neymar moeten bouwen, want in 2015 wacht alweer in Chili de Copá America.

Critici
De hernieuwde aanstelling van Dunga is niet overal in Brazilië positief ontvangen. Volgens nogal wat critici is hij geen vernieuwer en is hij evenmin een voorstander van frivool voetbal. Als oud-speler van VfB Stuttgart (1993-1995) is Dunga veel meer een aanhanger van het efficiënte voetbal van wereldkampioen Duitsland. 'Ik bewonder hun gedoseerde vaardigheden', gaf de teruggekeerde bondscoach te kennen.

Beeld getty
Beeld epa
Meer over