Duitsers zien Oranje al in finale staan

In tegenstelling tot Berti Vogts en zijn mokkende Mannschaft tonen de meeste Duitsers zich eerlijke en bovenal realistische verliezers. Alle kranten en overige experts zijn unaniem in hun oordeel....

Van onze correspondent

Willem Beusekamp

BONN

Als het aan de Duitse sportpers ligt, staat Nederland zondag in de finale. 'Oranje is tot alles in staat', schrijft Bild. 'So schön kann Fussball sein, da schauen wir Deutsche neidisch zu.' Het Duitse elftal wordt gesommeerd 'eindelijk op te houden met jammeren'.

Onder het kopje 'Oude heren' stelt de Frankfurter Allgemeine Zeitung vast dat de Duitse voetballiefhebbers veel sneller dan de Duitse delegatie in Frankrijk accepteerden dat het was afgelopen. 'Vogts, op het beslissende moment niet in staat tot enige zelfkritiek, lamenteerde over de scheidsrechter en duistere krachten bij de internationale voetbalbond, die het niet goed met zijn spelers zouden menen. Een misvatting.'

De Berliner Zeitung gaat terug in de geschiedenis en herinnert aan de jaren zeventig, toen het Duitse elftal zich niet beperkte tot botte 'Kraftmeierei' en een geheel ander spel liet zien. Beckenbauer zorgde voor 'de noblesse', Wolfgang Overath voor 'de humor' en Günter Netzer voor 'de elegance'.

Opmerkelijk overigens welke symboliek de media menen te erkennen in de nederlaag. 'Berti Vogts en Helmut Kohl, beiden uit de provincie', schrijft Die Welt op de voorpagina.

Ook andere kranten zien in het débâcle sombere voortekenen voor de bondskanselier, waarbij gemakshalve over het hoofd wordt gezien dat Vogts gewoon de nationale trainer blijft.

Günter Netzer is de voornaamste en in ieder geval ook voor niet-kenners plezierigste WK-commentator op de Duitse tv. Dodelijk is zijn visie al vanaf het begin van het toernooi. Volgens Netzer was de oude garde - Klinsmann, Hässler, Matthäus, Thon, Kohler - nog het minst slecht, zodat het echte probleem voor de toekomst zal zijn waar nieuw jeugdig talent vandaan moet komen.

Meer over