Duitsers en Russen buigen diep voor debutant Slowakije

De Slowaakse volleyballers hebben dit weekeinde bij hun debuut op het Europees kampioenschap voor een grote verrassing gezorgd. Na zaterdag Duitsland te hebben verslagen, dwong de ploeg gistermiddag ook Rusland in vijf sets op de knieën....

Van onze verslaggeefster

DEN BOSCH

Met de nummers twee, drie en vier van de Olympische Spelen in één poule, beloofden de groepswedstrijden in de Bossche Maaspoort vooraf al een spannender verloop dan die in Eindhoven, waar Nederland nauwelijks tegenstand ondervond van Finland en de Oekraïne. Maar dat een vierde land zich in de strijd om Europees eremetaal durfde te mengen, verbaasden de Slowaken zelf nog het meest. Na ruim twee uur en een kwartier (6-15, 15-10, 16-14, 10-15, 15-12) vierden de spelers hun overwinning alsof het goud reeds was binnengehaald.

De Italianen, drievoudig Europees kampioen, blameerden zich drie sets lang tegen Joegoslavië. Uitblinker Rosalba, tegen Griekenland nog goed voor negen punten en 21 side outs, werd node gemist. Op de stand van 6-6 in de eerste set moest de aanvaller met een gekwetste enkel het veld verlaten. De titelverdediger, die sinds de Olympische Spelen toch al te kampen heeft met gebrek aan deugdelijk personeel, kon dat verlies niet compenseren.

De Joegoslaven speelden daarentegen, na de 3-0 nederlaag tegen Rusland, een alles-of-niets-duel, waarin vooral met de service veel risico werd genomen. De Italianen verkeken zich keer op keer op de verwoestende sprongserve van krachtpatser Grbic.

Een korte opleving bij de Italianen in de tweede set bleek niet voldoende om het spel van de Joegoslaven te ontregelen. Toen ook Pippi aan het begin van de derde set het veld werd afgedragen, was het drama compleet. Met 15-5 ging de derde set naar de Joegoslaven. Na onderzoek in het ziekenhuis zal moeten blijken of Rosalba en Pippi dit toernooi nog inzetbaar zijn.

Coach Bebeto, die dit seizoen het roer van Velasco overnam, heeft met Gardini, Giani, Meoni en Gravina nog vier Olympische basisspelers in de gelederen, maar een hecht team wist hij nog niet te smeden.

Giani, normaliter één van de uitblinkers in Italiaanse dienst, kwam stroef op gang. Dat is niet verwonderlijk gezien de vele positiewisselingen die de speler in de zeventien interlands onder leiding van de nieuwe coach heeft ondergaan. Bebeto is echter van mening dat een topspeler op alle plaatsen inzetbaar moet kunnen zijn en daarom verschoof Giani van het midden naar de liberopositie, werd hij daarna gebruikt als passer/loper en is hij nu weer terug op de plaats van libero.

Het tweede duel kreeg mede daardoor een rommelig karakter en de Joegoslaven profiteerden dankbaar. De 13-12 voorsprong voor Italië was niet voldoende voor setwinst en daarna leek het met de veerkracht van de ploeg gedaan. Na een 1-5 achterstand in de tweede set, vocht Italië zich nog terug tot 9-9, maar dat was tevens het laatste wapenfeit. Met 15-9 en 15-5 haalde Joegoslavië de eerste zege van het toernooi binnen. Samen met de Italianen en de Russen delen zij nu de tweede plaats. Achter de sensatie van het weekeinde: Slowakije.

Meer over